Antti Rautiainen

Poimintoja Suomen sosiaalifoorumin ohjelmasta

Ensi viikolla Helsingissä järjestetään jälleen Suomen sosiaalifoorumi. Viime vuosina Sosiaalifoorumi on tuntunut jotenkin väsyneeltä, ilman intoa ja uusia ideoita.  Mutta tänä vuonna vaikutelmani on, että mielenkiintoista ohjelmaa on niin paljon että puolet jää väliin. Tietysti voi olla, että sosiaalifoorumi on entisellään ja olen vain itse muuttunut väsähtäneeksi demarisedäksi, ja olen kohta olen jonkinlainen Erkki Tuomiojan luuseriversio. 

Joka tapauksessa tässä on omat poimintani ohjelmasta. ”Anarkistiset talousjärjestelmät” jää tosin minulta väliin, koska olen samaan aikaan itse puhumassa Ukrainan tilanteesta. Sunnuntaina olen puhumassa toisessa osatapahtumassa aiheesta ”fasismin nousu”. Aion siellä varmasti polemisoida tapahtuman otsikkoa, koska mielestäni fasismi ei ole sopiva kattotermi kuvaamaan Venäjän ja Ukrainan ongelmia. Venäjällä fasistinen liike on  kriisissä, mutta samaan aikaan maa on luisumassa yhä autoritaarisempaan parlamentarismiin. Ylipäätänsä kaiken autoritarismin kutsuminen fasismiksi on fasismi-termin inflaatiota, mikä on samantapainen ongelma, kun kaikkien sotarikosten tai syrjinnän kutsuminen kansanmurhaksi.

Puhujista Andrej Grubacic on pitkän linjan anarkisti, joka ei ole tainnut koskaan aikaisemmin vierailla Suomessa. Häntä voi kuunnella lauantaina klo 16:00.

Koko ohjelma löytyy täältä: https://sosiaalifoorumi.fi/ohjelma-2018/

Anarkistiset talousjärjestelmät

21.4. kello 14:00–15:30 luokka B1 (pohjakerros)

Miten anarkistinen talousjärjestelmä toimisi? Miksi on korkea aika haastaa keskusjohtoisuus ja varakkaimpien saneluvalta talousjärjestelmän tasolla? Mitä talouskokeiluja ja toimintatapoja on jo käynnissä?

Osallisuustalouden asiantuntijajärjestön Parecon Finlandin perustajat ja äskettäin julkaistun ”Hyvinvointivaltion vastaisku” teoksen kirjoittajat Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen johdattavat anarkististen talousjärjestelmien maailmaan.

Tapahtuma facebookissa: https://www.facebook.com/events/805227946330965/

Järjestäjät:

Helsingin yliopiston Attac ry
Parecon Finland

 

Ukraine – four years after Maidan

21.4. kello 14:00–15:30 luokka 33B (3. krs)

Antti Rautiainen and Oksana Tshelysheva analize the current political situation in Ukraine and possible prospects for the future.

Organized by:

Suomen Rauhanpuolustajat ry, www.rauhanpuolustajat.org

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/184983012136965/

 

Libertarian socialist imagination in global struggles

21.4. kello 16:00–17:30 Jumppasali (pohjakerros)

A conversation on global and cosmopolitan aspects of libertarian socialist ideas. Andrej Grubacic, anarchist professor from Yugoslavia and San Francisco, will participate in the conversation. Teivo Teivainen will briefly explain why this is important.

Andrej Grubacic will also refer to his new book that gives voice to three communities living at the edges of capitalism: Cossacks on the Don River in Russia; Zapatistas in Chiapas, Mexico; and prisoners in long-term isolation since the 1970s.

The conversation will take place mostly in English.

Organized by:

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan tutkimus

Network Institute for Global Democratization, NIGD

 

Muuttuva äärioikeisto ja antifasismi

 

22.4. kello 11:00–12:30 luokka 13 (1. krs)

Viime vuosina Euroopassa on nähty erilaisten fasististen ja äärioikeistolaisten liikkeiden kasvua. Jotkut liikkeistä ovat pyrkineet uudistamaan imagoaan ja osa on jatkanut historiasta lainatuilla iskulauseilla ja organisaatiomalleilla. Osa liikkeistä haluaa näyttää salonkikelpoisilta, kun taas osa vaalii ympärilleen muodostunutta pelon ja terrorin ilmapiiriä. Tapahtumassa käydään keskustelua aina Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä Perussuomalaisiin ja pohditaan esimerkkejä Suomesta ja muualta.

A-ryhmä ja Varis Helsinki kutsuvat paikalle kuuntelemaan ja keskustelemaan siitä siitä mitä yhteistä on erilaisilla äärioikeistolaisilla ja fasistisilla liikkeillä? Miten ne eroavat toisistaan? Miten liikkeiden ja yhteiskunnan tulisi reagoida? Miltä näyttää tulevien vuosien antifasismi?

Tapahtuma facebookissa: https://www.facebook.com/events/1823634034365536/

Järjestäjät:

A-ryhmä

Varis Helsinki

 

Rise of Fascism

22.4. kello 13:00–14:30 luokka 35 (3. krs)

Case studies from Israel, Turkey, Ukraine and Russia. Modern fascism in different cultural and political environments. Speakers Syksy Räsänen, Antti Rautiainen, Oksana Tshelysheva and Halil Gürhanli.

Organized by:

Icahd Finland ry

Suomen Rauhanpuolustajat ry

 

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/234791393935026/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset