Antti Rautiainen

Toronton antifeministinen joukkomurhaaja

Alek Minassian ajoi maanantaina väkijoukkoon Kanadan Torontossa, tappaen kymmenen ihmistä. Minassianin omasta facebook-tiedotteesta voi päätellä, että motiivi oli naisten ja feminismin vastustaminen. Hän pyöri vastentahtoisen selibaatin (incel, involuntary celibacy) -liikkeen nettifoorumeilla ja ihaili samanlaisia aikaisempia joukkomurhaajia, kuten Elliot Rodgeria joka tappoi kuusi henkeä Kaliforniassa toukokuussa 2014.

Antifeminismi on laaja liike, ja Minassian ja Rodger edustavat sen radikaaleinta laitaa. Tätä laitaa voi hyvin perustein kutsua terroristiseksi, sikäli kun terrorismille on ylipäätänsä mitään johdonmukaista määritelmää (tuskin on). Oli terrorismin käsitteen hyödyllisyydestä mitä tahansa mieltä, on Minassian ainakin antifeministinen joukkomurhaaja.

Kuten vastaavanlaisten liikkeiden tapauksessa, niiden syitä voi osittain ymmärtää, vaikka se ei tarkoittaisi hyväksymistä. Parisuhteen puute on raskasta. Suurimmassa osassa ihmisistä se aiheuttaa aggressiota, toisilla se kääntyy sisäänpäin ja toisilla ulospäin. En usko, että kaikille ihmisille olisi ”se oikea” jossain, ei ole mitään rationaalista syytä uskoa tähän. Sen sijaan uskon, että lähes kaikille on olemassa joku jossain, mutta koska on olemassa tietty seksuaalinen hierarkia, toisten pitää käyttää etsimiseen enemmän aikaa ja vaivaa kun toisten, ja olla valmiita muuttamaan enemmän myös itseään. Joskus antifeministinen vihaideologia voi tuntua helpommalta reitiltä.

Nykyinen yhteiskunta on hankala nuorille miehille, koska heille on lisätty joukko uusia vaatimuksia ilman että vanhat patriarkaalisen yhteiskunnan vaatimukset ovat kadonneet mihinkään (vanhemmat miehet ovat yleensä joko saavuttaneet asemansa toistenlaisten sääntöjen aikana, tai sitten jo luovuttaneet). Yksi ongelman looginen ratkaisu on, että patriarkaalisen yhteiskunnan vanhentuneet vaatimukset poistetaan. Toisaalta on yhtälailla looginen ratkaisu, että kaikki tasa-arvo poistetaan ja palataan 200 vuotta ajassa taaksenpäin. Tämä on antifeministien vaihtoehto.

Suomen ehkä tunneuin ja paras vastentahtoinen selibaatti-bloggaaja kirjoitti nimimerkillä ”Lord Selibacy”. Blogissa pystyi seuraamaan miehisen turhautumisen synnyttämän vihan ja äärioikeistosympatioiden kasvun yhteyttä. Blogaaja kuitenkin lopetti, koska sai tyttöystävän. Ensimmäisen kerran hän lopetti pelättyään paljastuvansa. Tässä tapauksessa suomen kielialueen pieni koko on hyöty, vaarallisten alakulttuuriyhteisöjen syntyminen on epätodennäköisempää.

Vastentahtoista selibaattia on Suomessa käsitellyt myös Timo Hännikäinen kirjassaan Ilman vuonna 2009, jossa hän ehdotti naisille pakollista seksityöpalvelusta. Ehdotus ei ollut vakavissaan kirjotettu, ja kirja on usein väärinymmärretty Hännikäisen myöhemmän poliittisen kehityksen vuoksi. Fasismi on looginen ratkaisu miesten vaikeuksiin yhteiskunnassa, mutta vuonna 2009 se oli vielä vain yksi mahdollinen Hännikäisen kehityskulku.

Vapaassa yhteiskunnassa ei ketään voi pakottaa naimisiin ilman tahtoaan, joten ei ole mitään keinoa järjestää kaikille kumppani. Antifeministien ratkaisu tähän on poistaa vapaus. Mikä on toinen vaihtoehto? Se on omien käytäntöjen muokkaaminen sellaiseksi, että pariutuminen onnistuu. Usein kun vastentahtoinen selibaatti-bloggaajia lukee, vaikuttaa selvältä että kirjoittajien todellinen ongelma on ettei haluta päästää irti omista vakiintuneista kuvioista, koska pelätään että näin menetetään oma identiteetti.

Unelmahäät-ohjelmassa oli mielenkiintoinen pari, jossa mies tuli alakulttuurista jolla oli kytköksiä vastentahtoinen selibaatti-ajatteluun. Oli kuvaavaa, kuinka miehen kaveripiiri pyrki parhaansa mukaan sabotoimaan tämän parisuhteen. Vertaisryhmät voivat olla etu, mutta ne voivat olla myös vaara. Sen sijasta että ratkaistaan oma ongelma, siinä vellotaan yhdessä ja pyritään estämään ketään löytämään ratkaisua.

Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen myös Perussuomalaisista nuorista on tullut tällaiset nuorten vihaisten miesten makkarajuhlat ja vertaistukiryhmä. Vaikuttaa siltä, että 80-90% järjestön jäsenistä on miespuolisia. Järjestön jäseniä oli järjestämässä kansainvälistä Awakening-konferenssia Helsingissä, johon oli kutsuttu myös antifeministisiä puhujia.

Halla-aho järjesti osalle järjestäjistä potkut nuorisojärjestöstä, mutta ulossavustetut tuntuivat valikoituvan lähinnä puoluejohtajan henkilökohtaisten kaunojen perusteella. Esimerkiksi Mäntsälän Perussuomalaisten sihteeri Nico Saramo ei joutunut lähtemään. Saramo oli myös juhlapuhuja viime joulukuun soihtukulkueessa, jossa Pohjoismainen Vastarintaliikkeen jäsenet ja Perussuomalaisten nuorten jäsenet marssivat rinta rinnan. Perussuomalaiset nuoret eivät tietenkään kannata satunnaisten ihmisten murhaamista, mutta he jakavat joukkomurhaajien ja PVL:n natsien kanssa yhteisen antifeministisen ideologian.

Antifeministiseen menneisyyteen palaaminen ei ole mikään helppo projekti, joka voisi onnistua muutamaa lakipykälää muuttamalla. Se edellyttäisi nykyisten tuotantosuhteiden muuttamista, massiivista väkivaltaa ja terroria. Tässä suhteessa joukkomurhaajien tilannetaju tuntuu olevan enemmän kohdallaan kuin Perussuomalaisten nuorten, ja muiden parlamentarismia kannattavien konservatiivisten antifeministien.

Osa antifeministeistä pyrkii tekemään kulttuurityötä joukkomurhaamisen tai parlamentarismin sijasta. Tätä koulukuntaa edustaa Joonas Konstig, joka viime vuonna julkaisi kirjan ”Vuosi herrasmiehenä. Kuinka entinen punkkari opetteli miehisiä hyveitä.”. Konstig tuli mieleeni, koska Minassian tervehti julkilausumassaan ”korkeinta herrasmiestä” Elliot Rodgeria. Teoria ”herrasmieheydestä” on siis juttu, joka yhdistää antifeministeja laidasta laitaan. Kun miehet ovat ”herrasmiehiä”, ei tarvita tasa-arvoa eikä naisten oikeuksia.

Kuinka antifeministeja vastaan voi sitten kamppailla? Ainakin on pyrittävä estämään incelin kaltaisten yhteistöjen syntyminen. Verkkoalustat pitää etsiä ja pyrkiä lopettamaan. Nicole Kobie kritisoi tätä ratkaisua the Wire-lehdessä , mutta hän on väärässä. Naisia tappavia naisvihaajia on ollut jo ennen vastentahtoisen selibaatin alakulttuuria, mutta alakulttuuri ruokkii lisää väkivaltaa ja tekee siitä spektaakkelinomaisempaa. Mikäli näet jonkun ajautuvan alakulttuuriin, pyri kiskomaan hänet ulos sieltä.

Ikävä kyllä avoimessa yhteiskunnassa ei voi myöskään täysin eliminoida vaarallisten viha-alakulttuurien syntymistä. Siispä tulemme todennäköisesti näkemään lisää antifeministisiä joukkomurhaajia.

Antti Rautiainen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Onko siis nyt tuon seksuaali-identiteettiperversio-oireyhtymähäiriön liki ainoaksi totuudeksi julistamisella tyystin suljettu pois mahdollisuus kv. terrorismin mukanaolosta jossain muodossa?

Islamilaista miekkalähetystähän tuo tekona kieltämättä muistutti eniten sitä yhtä sukupuolineutraalineurootikko-ennakkotapausta lukuunottamatta, mutta tämän roiston etninen tausta ei viittaa siihen, kun armenialaiset ovat olleet valtionuskonnoltaan pääosin kristittyjä kauemmin kuin ketkään muut. Silti Armenian nykytilanne venäläisten imperialistien paikallahääriessä jättää vielä vähän epäilyksillekin tilaa, josko...

Sitä en usko että suomalaiset persut sebastiantynkkysineen olisivat sekaantuneet iskuun, mutta tiedä häntäkään.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Määrittele "kansainvälinen terrorismi". Monet Isis-iskijätkin toimivat yksin ja ainoastaan netin rohkaisemina. Ei tämä incel-liike erityisesti heistä eroa toimintatapojen ja organisoitumisen suhteen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Näköjään näistä "autolla väkijoukkoon"-tempauksista on tullut tapa, jota käyttävät muutkin kuin ISIS.

Ikävä kyllä kaikki kampanjat herättävät aina vastavoimia."METOO" ei poikkea tästä.
Enkä nyt tarkoita METOO:ta sinällään huonona kampanjana, mutta sillekin näköjään on vastustajansa...tässä tapauksessa kylläkin jonkinsortin terrorismia.
Mielestäni tässä METOO touhussa on menty hyvän asian varjolla aika kovasti metsään.
Ensin mentiin 100 lasissa seinään ja sitten 180 astetta ympäri ja samalla vauhdilla takaseinään.
Ehkä se järki sieltä keskeltä jossain vaiheessa löytyy.

Joitain voi häiritä olla ikuinen poikamies.
Jos kysyt naiselta antaako se, niin se on häirintää....jos et kysy niin se on raiskaus. :D

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Jos kysyt naiselta antaako se, niin se on häirintää....jos et kysy niin se on raiskaus. :D" ...tai sitten olet saamaton nahjusjuntti joka ei edes parhaansa mukaan yritä antaa naiselle tämän ansaitsemaa huomiota esim flirttailemalla _oikein_.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tästä tulee myös mieleen Ruotsin Akatemian Horace Engdahl joka kehui pelimies (lievä kuvaus) Arnaultia gentlemanniksi ja vieläkin pitää kuvauksestaan kiinni.
Antifeminismi voi myös kukoistaa eliitin saleissa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Eliitin saleissa antifeminismi ilmenee lähinnä käsityksenä siitä, mihin naisten edustama resurssi pitäisi suunnata.
Ei niinkään pariutumisongelmana.

Tarkoitan sitä, että eliitin salien ongelma ei ole naisenpuute vaan raaka kilpailu.
Niihin saleihin ei nimittäin muilla kuin kilpailuhenkisillä ole juuri asiaa.

Silloin Johtaja miettii, mistä saa lisäresursseja oman kilpailuasemansa parantamiseen.
Niitä saadaan elimnoimalla naiskilpailijat ja ottamalla oman naisen resurssit omaan henk koht käyttöön.

Tämän jonkinlainen sairausmuunnos on sitten esim Ruotsissa ja Britanniassa paljastunut laaja eliitin lapsiprostituution käyttö ja sadistiset " seksiringit", joissa naisviha kukoistaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jos ihmisen perustarpeeksi ja - oikeudeksi oletetaan parisuhde, ollaan umpikujassa.
Nimenomaan, koska siinä on aina kaksi ihmistä.

Jollei turvauduta pakkoon ja painostamiseen, jokainen ei kumppania löydä.
Sen lisäksi aika ei-toivottu kohtalo on myös elää jonkun kanssa, jota juuri ja juuri voi sietää, vaikka rakastaa jotakuta toista. Tai ei toistaiseksi edes rakasta ketään toista.

Nykyinen vimma naittaa kaikki poikamiehet naisille vaikka väkisin yhteiskuntarauhan turvaamiseksi
on tuhoon tuomittu idea.
Kaikki eivät löydä kumppania eivätkä ole historiassa ikinä löytäneet.
Mitä moniavioisempi ja antifeministisempi yhteiskunta - sitä useampi mies jää ilman naista.

Totta, tätä on pidetty jopa sotien syynä, tai ainakin väkivaltaisten aikakausien.
Pohjanmaan väkivalta- aatoakin , kun maanomistusolot eivät mahdollistaneet akoittumista.

Hännikäisen, Laasasen jne piireissä näkyy angsti, johon kyvyttömyys tämän tosiasian hyväksymiseen johtaa nykyisin.
Jonkinlaista Härmän henkeä on taas ilmassa.

Nyt sitä ei voi kuitenkaan enää hoitaa ajamalla hevosella pirttiin eikä autolla väkijoukkoon.
Filosofit voisivat nyt oikeasti kehitellä tavan tulla toimeen tosiasioiden kanssa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Erilaiset tahot myös lietsovat antifeminismiä tai tyydytyksen pakkojärjestelyvaatimuksia koska katsovat hyötyvänsä siitä poliittisesti. Toisaalta on myönnettävä että vasemmisto ja liberaaliset puolueet ovat aikojen kuluessa hyötyneet poliittisesti feminismistä.
Selvää on että mitään rakentavaa ei antifeministisillä viharyhmillä ole naisten karttamille miehille antaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Surkeus on juuri siinä, että tosiasiassa se malli, paluu 50-,luvun rooleihin, jota nuo liikkeet usein ajavat, on taatusti huonoin mahdollinen nykyisten ilman naista jääneiden miesten kannalta.
He siis useimmiten - melkein aina- haikailevat jotain,
joka tekisi heidät vielä paljon nykyistä onnettomammiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #8

Ja nämä ideologit eivät mitenkään tue heitä piiskaavat vain vihaan.

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Olen Konstigin kirjan lukenut ja mielestäni Rautiainen on kyllä hakoteillä sen suhteen, minä Konstig herrasmieheyden näkee. Konstig ei myöskään ole mikään incel, hän on naimisissa ja hänen vaimonsa oli sitä mieltä, että hänen vuotensa herrasmiehenä oli tehnyt hänestä paremman ja huomaavaisemman miehen. Vaikea nähdä kyllä mitään pahaa herrasmiesvuoden takana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset