Vappupuhe

Pidetty 1.5.2018 muistokäynnillä punaisten puolella taistelleiden, kaatuneiden ja vankileireillä tuhoutuneiden muistomerkillä.

Tänä vuonna tuli 100 vuotta täyteen Suomen työväenluokan noususta valtaa vastaan, ja siitä valtavasta tragediasta johon tämä johti. Tänä keväänä näitä tapahtumia on muisteltu paljon, ja se kuinka muistellaan kertoo paljon.

Emme ole juurikaan nähneet valkoisten voitonjuhlia, voitonparaateja ei ole järjestetty vuosikymmeniin. Puolustusministeri Jussi Niinistö, jonka puolue nauttii noin prosentin kannatusta, otti kantaa kuinka vapaussota-termin pitäisi saada kunnianpalautus. Ministeri on myös kiukutellut siitä, kuinka hänen mielestään tiedotusvälineissä ”näyttää vallalla olevan ilmapiiri, että vallankumousyritys eli punakapina oli oikeutettu ja perusteltu”.

Perussuomalaiset nuoret ilmoittivat helmikuussa järjestävänsä vapaussota-kampanjan. Järjestö on muun muassa vaatinut, että Tampereen ”vapaudenpatsaan miekan on osoitettava kohti työväentaloa”. Perussuomalaisista nuorista on tullut radikaali järjestö, useita sen jäseniä oli vajaat kuukausi takaperin järjestämässä Helsingissä äärioikeiston Awakening-tapaamista, johon kutsuttiin valkoisen ylivallan kannattajia ja naisvihaajia ulkomailta. Osa järjestäjistä erotettiin nuorisojärjestöstä, mutta ei kaikkia. Valkoisten historiankirjoituksen näkemystä, joka oli aikanaan vallitseva, pitävät siis enää yllä vain marginaaliset toimijat.

Syy tähän on selvä. Yhteiskunta on nykyään kaukana siitä jyrkästä luokkahierarkiasta, jota valkoiset nousivat puolustamaan. Harva enää muistaa, mitä tarkoittaa esimerkiksi ”mäkitupalainen”, tai mitä vielä sata vuotta sitten tarkoitti ”loinen” kun puhuttiin ihmisestä. Näiden termien merkitystä pitää nykyään opetella historiantunneilla, 100 vuotta sitten ne olivat arkipäiväistä todellisuutta.

Tämä todellisuus oli niin raaka, että nykyään yhteiskunnan sympatiat ovat enemmän punaisten puolella. Ministeri Niinistö on tässä oikeassa. Myös suurin osa punaisten vaatimuksista on toteutunut, viimeksi kirkon miltei täysi erottaminen valtiosta ja kansalaisaloite. Yhteiskuntamme muistuttaa tänään enemmän punaisten yhteiskuntaa kuin valkoisten yhteiskuntaa.

Tämä kehitys osoittaa, että vaikka aikanaan taistelu hävittiin, niin sotaa ei ole hävitty. Sitä ei ole myöskään voitettu, kamppailu kapitalismia vastaan jatkuu vielä tänäkin päivänä. Mutta vielä koittaa päivä, jolloin sota voitetaan.

Antti Rautiainen

 

anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu