#Metoo Venäjällä

Useat tiedotusvälineet ovat vetäneet toimittajansa duumasta vastalauseena sille, ettei ahdistelijan toimiin ole puututtu.

Hetken aikaa näytti siltä, ettei lokakuusta 2017 sosiaalisessa mediassa laajasti levinnyt #metoo-liike tulisi lyömään itseään läpi Venäjällä. Marraskuussa perussuomalaisten Suomen Uutiset -nettilehti nosti Venäjän esimerkiksi maasta ilman #metoo-liikettä: ”on kuitenkin mahdollista, että asiat nähdään toisella tavalla”.

Itse asiassa #metoo-liikkeestä tuli Venäjällä tavallaan someilmiö jo ennen länsimaita. Kesällä 2016 ukrainalainen feministi ja toimittaja Anastasia Melnitšenko aloitti somekampanjan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan hashtagilla #enpelkääsanoa, ja kampanja levisi nopeasti Venäjälle, Valko-Venäjälle ja muualle venäjänkieliselle kielialueelle.

Kampanja aloitti Ukrainassa keskustelun lainsäädännön uudistamisesta, mutta Venäjällä se ei vielä johtanut paljastuksiin julkisuuden henkilöistä tai paineeseen muuttaa lakeja.

Duumassa vallan väärinkäyttöä

Helmi-maaliskuussa tilanne muuttui. Ensin 22. helmikuuta pieni ja riippumaton, lähinnä internetin kautta leviävä Dožd-televisiokanava kysyi Liberaalidemokraattisen puolueen LDPR:n Vladimir Žirinovskia haastatellessaan, mitä tämä on mieltä kanavan anonyymien lähteiden kertomuksista puolueen kansanedustajan Leonid Slutskin harjoittamasta ahdistelusta. Slutski on duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Haastattelun jälkeen Doždin anonyymejä lähteitä tuli julkisuuteen yksi kerrallaan. Kävi ilmi, että Slutski oli ahdistellut Dožd-kanavan tuottajaa Daria Žukia ja RTVI-kanavan päätoimittajaa Jekaterina Kotrikadzea.

BBC:n Venäjän toimituksen Farida Rustamova julkaisi 24. maaliskuuta 2017 tehdyn äänityksen, jonka hän teki yrittäessään saada Slutskilta haastattelun tämän työhuoneessa. Slutski työnsi käden Rustamovan hameen alle.

Loput jutusta luettavissa täällä: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3896381-metoo-venajalla-maassa-kampanjoidaan-ahdistelunvastaisen-lakiuudistuksen-puolesta

anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu