Antti Rautiainen

Kasakat ovat vanha lääke uuden Venäjän haasteisiin

Toukokuun 5. päivänä, kaksi päivää ennen Vladimir Putinin uusimman kauden virkaanastujaisia, järjestettiin Moskovassa suuri mielenosoitus, jonka tapahtumat toivat kaikuja sadan vuoden takaa: kasakat pieksivät mielenosoittajia nahkaisilla nagaika-piiskoilla.

Venäjällä tämä oli skandaali. Oppositiohenkinen, nykyään lähinnä internetissä toimiva Dožd-televisiokanava paljasti, että yksi järjestyksenvalvontaan osallistuneista kasakkajärjestöistä, ”Keskinen kasakka-armeija”, oli saanut vuonna 2016 kolme miljoonaa ruplaa (noin 40 000 euroa) Venäjän kulttuuriministeriön tukea. Järjestöä johtaa entinen FSB-upseeri Ivan Mironov.

Samalla paljastettiin, että vuodesta 2016 lähtien järjestö oli saanut Moskovan kaupungin tukea 36 miljoonaa ruplaa. Osatuesta oli maksettu joukkotapahtumien järjestyksenvalvonnan koulutukseen eli kasakoiden käyttämistä mielenosoitusten kontrollointiin oli valmisteltu useamman vuoden ajan.

Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3952947-kasakat-ovat-vanha-laake-uuden-venajan-haasteisiin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Onkohan ne samoja kasakoita joista Niinistökin puhui?
Eli niitä jotka nappaavat kaiken mikä on löyhästi kiinni kuten Ukraina? Suomikin on hyvin löyhässä, ettei ne vain olisi tännekin tulossa?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Niinistöstä ei nyt ota selvää. Taisi olla Putinin kanssa kuitenkin hausksa Putinin jahdilla Sotsissa männäviikolla.

On siinä muilla länsijohtajilla ihmettelemistä tässä Niinistön uudessa "Kekkosen linjassa".

Risto Koivula

Kyseinen sanonta on käytössä myös Liettuasta - paitsi kasakoista myös liettualaista itsestään.

Se tarkoittaa, että vanhoissa paimentolaiskulttuuriessa oli moraalisesti arveluttavaa jättää mitään irrallaan arvokasta, erityisesti kotieläimiä keräämättä talteen: ne vain houkuttelivat esimerkiksi petoja ja rosvoja - ja muitakin kotieläimiä karkaamaamaan. Jos alkuperäistä omistajaa ei kuulunut tai hän ei pystynyt todistamaan omistustaan - tai hänen mielipitees- tään ei välietty, löytäjä piti "saaliinsa". Löytötavara saattiin myös jakaa ja panna sileäksi vanhan haltijan ja kiinniottajan kesken. Feodaaliyhteiskunnassa ja heimoyhteiskunnassa ei ollut sellaista periaatetta, että kaiken ehdottomasti pitäisi olla jonkun omaisuutta, että sellainen olisi kaikkien OLIOIDEN ominaisuus.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Venäläisen verkkosivun mukaan Imatralle on perustettu kasakkakylä, jossa voi suorittaa asepalveluksen – Supo ei pidä sitä uhkana Suomen turvallisuudelle. Onko kyseessä kasakkaintoilijoiden nettiuho, sotilaallinen hanke vai hölynpöly?" https://yle.fi/uutiset/3-10382258

Tunteeko Antti Rautiainen Imatralle perustetun kasakkakylän toimintaperiaatteita lähemmin? Kyseessä ei ilmeisesti ole varsinainen mätäkuun juttu.

Imatran kasakkakylän asetusteksti on raju. Sen mukaan Imatran kasakkakylässä voi “suorittaa asevelvollisuutta kasakkalaisen Suomi-Venäjän Jelisevin joukossa.” Asevelvollisuuden mahdollisuus koskee “kasakkakylän perustajia ja jäseniä.”

YLEn artikkelissa ihmetellään seuraavaa: olisiko Venäjä luonut kaikessa hiljaisuudessa oman asevelvollisuusjärjestelmän Suomeen? Voisiko kyse olla jonkinlaisesta sotilaallisesta toiminnasta vai informaatiovaikuttamisesta?

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

En tunne asiaa, pitää perehtyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös kasakat käyttäneet samoja ruoskia Helsingin Aleksilla ensimmäisen sortokauden aikaisissa mielenosoituksissa myös.

Risto Koivula

Kasakoiden rekisteröinti tarkoittaa, että kasakat pyrkivät kansallisuudeksi. Neuvostoliiton alkuaikoina Venäjänkin kasakat pyrkivät ilmoittautumaan kansallisuudeltaan ukrainalaisiksi. He puhuivat venäjän Ukrainan murretta.Vuoden 1927 väestönlaskennassa,kun ratsuväkeä, jossa kasakat yleensä palvelivat,ei ollut vielä lakkautettu, 7.8 miljoonaa Venäjän federaation kansa- laista ilmoittautui ukrainalaiseksi, ja he olivat pääasiassa kasakoita. Venäjän Mustan mullan aluepiirissä Ukrainan pohjoispuolella oli 1,6 miljoonaa ukrainalaita / kasakkaa, ja Pohjois-Kauka- siassa (Kubanilla, Terekissä) oli 3.1 mijoonaa. Volgalla, Kazahstanissa ja Siperiassa oli kussakin noin 1 mlj. ukrainalaista. Sen jälkeen, kun ratsuväki oli pääasiassa lakkautettu, kasakat palvelivat pääasiassa panssarijoukoissa kuten monet muutkin. Kun otettiin käyttöön sisäinen passi, johon merkittiin myös kansallisuus, Venäjän viranomaiset varsinkaan eivät hyväksyneetkään välttämättä enää ukrainalaiseksi henkilöä, jota siihen yhdisti vain isän ja/tai vaarin muinainen ammatti, murre ja kuuluminen Moskovan patriarkaatin sijasta Kiovan patriarkaattiin (mitä ei saanut edes kysyä). Tällöin esitettiin myös "kompromissina", että perinteitä vaalivat kasakat katsottaisiin omaksi kansallisuukseksi. Tämä ei mennyt Neuvostoliiton aikana läpi, mutta Venäjällä tuollainen tunnustautuminen tietääkseni kelpaa (joinkin edellytyksin, esimerkiksi vanhoilla kasakka-alueilla).

Kasakat olivat tsaarin aikana ammatti, ja hallintomalli, joka perustui Ukrainan muinaiselle hallinnolle: he olivat ammattisotilaista, jotka saivat palkkansa ja eläkkeensä vuokraviljeys- ja laidunmaan muodossa, jolta oli tuotettava armeijalle myös käyttämänsä hevoset ja muut tarpeet. Kasakat valitsi kasakkahallinto. Kaskaksi pääsivät muutkin sotilasansioilla. Asemasta joutui myös pois, silloin viranomaiset saattoivat kasakan sijasta hyväksyä vaikka kulakiksi. Neuvostoliitto lakkautti kasakkahallinnot noin v. 1920, mutta ainakin 2. maailmandodan aikana ruvettiin armeijassa nimeämään taas kasakkaosastoja.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/06/jenkit...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Olisi mielenkiintoista saada blogisti Rautiaisen kommentti Ylen rapsakkaan kasakkauutisointiin. Liittyyhän ko. uutinen mitä välittömimmin Antin blogiavauksen sisältöön.

Ei voi ainakaan moittia Yleä ns. hyssyttelystä, kun noin epätavallisen uutisteeman nostaa esille. Blogistan vaikuttaa joka tapauksessa hieman jäykistyneeltä aiheen suhteen.

"Suojelupoliisi kertoo Ylelle tutustuneensa kasakkakylän perustamisasetukseen.

– Tiedossamme on, että internetistä löytyy tällaiseen yhteisöön liittyvä julistus ja muuta kirjoittelua, toteaa Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala Ylelle.

– Sen sijaan meillä ei ole tietoa, että asiaan liittyisi sellaista konkreettista toimintaa, mikä vaarantaisi Suomen kansallisen turvallisuuden.

Suomen puolustusvoimat ei ota kantaa Imatran kasakkakylään.

– Emme kommentoi yksittäistapauksia, toteaa apulaisosastopäälikkö Arto Hirvelä pääesikunnan viestintäosastolta.

Pääesikunta muistuttaa silti muutoksista aluevalvonta- ja rikoslaissa heinäkuusta 2017 lähtien, koskien tunnuksettomien sotilaiden ryhmiä.

– Ne (lainmuutokset) antavat tarvittaessa perusteita toimia jos järjestäytyneet ei-sotilaalliset joukot aiheuttaisivat turvallisuusuhkaa, Hirvelä kirjoittaa pääesikunnan vastauksessa Ylelle."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset