Antti Rautiainen

Äärioikeisto käy informaatiosotaa Chemnitzin tapahtumista

  • "Huolestuneita kansalaisia". Kuva: NPR
    "Huolestuneita kansalaisia". Kuva: NPR

Sunnuntaina 26. elokuuta Saksan Chemnitzissä tapahtui tappo, josta epäillään 22-vuotiasta irakilaista ja 23-vuotiasta syyrialaista. Seuraavina päivinä Chemnitzissä oli siirtolaisvastainenmielenosoitus ja levottomuuksia, joiden tulkinnasta riidellään nyt Saksan politiikan korkeimmalla tasolla.

Länsimaiden äärioikeisto on alusta asti pyrkinyt vähättelemään levottomuuksia, ja syyttämään kollektiivisesti siirtolaisia kaikesta tapahtuneesta. Äärioikeisto sai lisää vettä myllyynsä, kun Saksin osavaltion kristillisdemokraattinen pääministeri Michael Kretschmer kiisti että ketään siirtolaista tai sellaiseksi epäiltyä olisi hakattu. Lisäksi viime perjantaina Saksan kotimaantiedustelu päällikkö Hans-Georg Maassen väitti siirtolaisvastaisten mielenosoittajien tekemästä pahoinpitelystä kuvattua videoita väärennökseksi.

Suomessa näihin ulostuloihin ovat tarttuneet myös perussuomalaisten Suomen uutiset, ja kokoomuksen Verkkouutiset ja Wille Rydman. Lisäksi Puheenvuoron blogit ja Suomen siirtolaisvastainen netti ovat täynnä kirjoituksia, joissa Hesaria ja Yleä syytetään valehtelusta ja liiottelusta.

Viikonlopun aikana jälkipuinti on saanut kuitenkin uusia käänteitä, kun on osoittautunut että äärioikeistolaiset mielenosoittajat hyökkäsivät juutalaiseen kosher-ravintolaan. Lisäksi Chemnitzin tapahtumia tutkivan syyttäjän mukaan ei ole syytä olettaa, että video mielenosoituksen yhteydessä tapahtuneesta pahoinpitelystä olisi väärennös.

Hyökkäyksiin 26.-27. päivä osallistui todennäköisesti vain pieni osa siirtolaisvastaisista mielenosoittajista, ehkä muutamia kymmeniä, eikä alkuperäisen tapon jälkeen ole tullut uusia kuolonuhreja. Tapahtumia ei voi verrata esimerkiksi kristalliyöhön. Toisaalta kaikki siirtolaiset ja Saksan vähemmistöjen edustajat ovat olleet Chemnitzin keskustassa vaarassa 26.-27. elokuuta. Poliisi menetti tilanteen hallinnan, vaikka sillä oli kokonainen vuorokausi aikaa valmistautua.

Miksi Saksin osavaltion ja Saksan sisäisen tiedustelun johto on vähätellyt tapahtumia? Voi olla, että he ovat toimineet parhaan itselleen saatavilla olevan tiedon mukaan. Mutta osavaltion ja tiedustelun johdolla on tällaisissa tapahtumissa aina myös oma lehmä ojassa. Saksin osavaltio ei halua mainetta natsien tyyssijana, eivätkä tiedustelupalvelut halua edistää julkisuudessa käsitystä, että he eivät ole tehneet töitään.

Tapahtumat osoittavat, etteivät uudet teknologiat ole tehneet tiedonvälitystä entistä helpommaksi, päinvastoin. Mikäli Chemnitzissä olisi tapahtunut täysimittainen etninen puhdistus, Kokoomus olisi varmasti tuominnut sen, eivätkä persutkaan olisi kiistäneet tapahtunutta. Nyt Chemnitzissä tapahtui kuitenkin jotain, mikä ei ollut ”huolestuneiden kansalaisten rauhanomainen mielenosoitus”, mutta ei myöskään täysimittainen pogromi, vaan jotain näiden väliltä. Tällaisesta ”keskinmittaisesta väkivallasta” on vaikeaa uutisoida ilman, että tulee syytetyksi tapahtumien liioittelusta. Poliisi ei voi juridisista eikä tutkinnollisista syistä välittää tarkinta mahdollista tietoa väkivaltaisuuksien mittakaavasta, koska esitutkinnan materiaalit eivät ole julkisia ennen oikeudenkäyntiä.

Mielestäni Helsingin Sanomat ja Yle ottivat tapahtumiin tuoreeltaan kantaa parhaan saatavissa olevan tiedon mukaan. Tämänhetkisen tiedon mukaan väkivaltaisuuksia on tapahtunut. Todennäköisesti vastaisuudessakin tulee tilanteita, jossa siirtolaisten vastustajien mielenosoituksissa tapahtuu väkivaltaisuuksia, joihin kuitenkin osallistuu vain osa mielenosoittajia ja jotka eivät kuitenkaan ole täysimittaisia pogromeita. Mielestäni nämä on jatkossakin syytä tuomita tuoreeltaan, mahdolliset tiedotuksen virheet voi korjata jälkikäteen. Paljon voi myös päätellä siitä, kuka ensimmäiseksi rientää tuomitsemaan uutiset siirtolaisten vastustajien väkivallasta ”liioitteluna”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sen verran korjausta, että ensimmäinen väkivaltainen mielenosoitus Chemnitzissä oli jo sunnuntaina 26.8. Poliisi ei ehtinyt saada tarpeeksi miehiä paikalle, kun mielenosoitus kutsuttiin koolle vasta samana päivänä. Sunnuntailta on videoita ihmisjahdeista. Mainitsemasi tappo tapahtui sunnuntaina aamuyöllä.

Seuraavana päivänä maanantaina 27.8 pidettiin uusi mielenosoitus ja tuolloin kaupungille tuli myös vastamielenosoittajia. Hyökkäys juutalaiseen ravintolaan tapahtui maanantaina 27.8.

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2600...

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Kiitos, korjasin epätarkkuudet!

Ilkka Huotari

HS: "Äärioikeisto lähti kosto­retkelle Saksassa" ja puhui lynkkaamisesta.

"Uusnatsien iskulauseita huutava aggressiivinen satojen ihmisten joukko vyöryi sunnuntaina läpi Chemnitzin keskustan. Käsiä nousi natsitervehdyksiin. Käynnissä oli ihmisjahti, jossa uhreiksi kelpasivat satunnaiset ulkomaalaisilta näyttävät ohikulkijat. Poliisi oli voimaton – tilanne ei ollut sen hallussa.

Kysymyksiä riittää. Miten on mahdollista, että väkivaltaan valmis äärioikeisto onnistui saamaan liikkeelle 800 ihmistä? Miten joukko pääsi vyörymään läpi Chemnitzin? Ja mitä tapahtui maanantai-iltana?"

Onhan tuossa paljon pelottelua ja liioittelua, se on selvä. Blogin otsikoksi sopisi paremmin "Valtamedia kävi informaatiosotaa Chemnitzin tapahtumista, kunnes joutui myöntämään virheitään".

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005806652.html?...

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Ei tuossa ollut yhtäkään väärää väittämää. Lukija saattaa tosin väärinymmärtää, että kaikki 800 mielenosoittajaa olisivat osallistuneet väkivaltaisuuksiin. Kaikki muu on oikein.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Viikonlopun aikana jälkipuinti on saanut kuitenkin uusia käänteitä, kun on osoittautunut että äärioikeistolaiset mielenosoittajat hyökkäsivät juutalaiseen kosher-ravintolaan."

Ehkä tästä saadaan vielä korjattu versio jossa hyökkääjät olivatkin äärioikeistolaisia muslimeja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sehän se olisi Makkosen märkä uni, mutta ei taida näin kuitenkaan olla.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

ehkä makkonen pyrkii vihjailemaan, että kun yritetään puolustautua omien ohi menneiden ammusten kimmokkeilta ampumalla lisää,
on alkuperäisenkin kimmokkeen osumamahdollisuus edelleen olemassa,
en oikein osaa arvata miten se auttaisi suojautumaan, että melko summanmutikassa ammuttuja luoteja viuhuu ilmassa aiempaa enemmän.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onhan tännekin eräskin persudosentti kirjoitellut tapahtumasta sitä sun tätä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Kiinnostavin ja huolestuttavin anti äärioikeistoa koskevissa jutuissa on Persujen sympatiat natseja kohtaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eikö vihervasemmisto mielestäsi käy informaatiosotaa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei mielenosoitukset tule loppumaan eri puolilla Saksaa. Tässä viimeisin kirjoitus 22-vuotiaan saksalaisen kuolemasta. Pidätettynä on kaksi afgaaninuorukaista.

https://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/201...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Natsit" ovat taas liikkeellä vasemmistopoliitikko Quaden mukaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa on huudettu vuosia äärioikeiston väkivallasta, mistään ei ole löytynyt uhreja.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Panu Raatikainen oli koonnut yhteen PVL:n rikoksia. Kannattaa muistaa että Suomen ja Ruotsin organisaatiot kuuluvat yhteen, koko järjestöä johdetaan Ruotsista ja ruotsalaiset natsit osallistuvat säännöllisesti Suomessa tapahtuviin mielenosoituksiin.

"Ruotsissa:
– 1999 nk. Malexander-murhat: uusnatsit murhasivat kaksi poliiisia teloitustyyliin pankkiryöstön yhteydessä.
– 1999 uusnatsit murhasivat ammattiyhdistysaktiivi Björn Söderbergin kotiovelleen Tukholmassa.
– 1999 uusnatsit vammauttivat vakavasti pommi-iskulla uusnatseja tutkineen toimittajan Tukholmassa.
– 2007 kaksi nuorta uusnatsia (toinen suomalainen) kidutti liikuntavammaisen miehen kuoliaaksi Väsbyssä; he videoivat tapahtuman. PVL:n suomalaisjaos nimitti tämän suomalaisen natsin 2017 "vuoden aktivistiksi".
– 2009 kaksi uusnatsia puukotti ja pahoinpiteli 22-vuotiaan Joakim Karlssonin kuoliaaksi Vallentunassa
– 2013 uusnatsit hyökkäsivät rasisminvastaiseen mielenosoitukseen Tukholmassa; 23 uusnatsia tuomittiin väkivaltaisesta mellakasta.
– 2016 uusnatsit tekivät Göteborgissa pommi-iskun vasemmiston suosimaan kahvilaan ja 2017 alussa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen (kolmas pommi ei räjähtänyt)
– 2018 Ruotsin poliisi pidätti uusnatsin epäiltynä kahden toimittajan salamurhan valmistelusta.

Suomessa:
– uusnatsi puukotti ulkomaalaista miestä selkään
– Jyväskylän kirjastopuukotus
– vasemmistopoliitikon kaasuttaminen Oulussa
– Helsingin Pride-kaasuisku (syyttäjä esitti iskun vahingoittaneen 88 ihmisen terveyttä)
– Oulun ylioppilaskunnan toimiston polttopulloisku
– taidekeskus Hirvitalon pippurisumutehyökkäys
– keskustorin vaalitorin mellakka Tampereella
– väkivalta Kokoomuksen vaaliteltalla Oulussa
– pahoinpitely Hartolan markkinoilla
– hyökkäys Kirkkopäiville
– kaksi ihmistä loukkaantui uusnatsien kerhotilassa Helsingissä tapahtuneessa ammuskelussa
– väkivaltainen mellakka Jyvskylässä (21 rikossyytettä)
– kuolemaan johtanut pahoinpitely Helsingissä"

Näiden lisäksi tiedän pari tapausta, joissa natsit olivat hyökänneet uhrin kotiovella heidän vastustajakseen mieltämänsä ihmisen kimppuun. Toisin sanoen väijyttäneet uhrin ja pahoinpidelleet.

Tuo kidutusmurhaaja ja "vuoden aktivisti" marssi Turussa mielenosoituksen kärkijoukossa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Marssit ovat vastareaktio. Marssien koon kasvamisesta voidaan päätellä, että Saksassa on ajettu marssijat entistä ahtaammalle. Toivottavasti heitä ei kuitenkaan ajeta täysin nurkkaan, jolloin voi tapahtua mitä vain, kun heillä ei olisi tuolloin mitään menetettävää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset