Antti Rautiainen

Rajat auki ylioppilaslehdessä

  • Rajat auki ylioppilaslehdessä

Ylioppilaslehti julkaisi lokakuussa Pekka Torvisen pitkän jutun rajoista ja vapaasta liikkuvuudesta. Kirjoituksessa esitellään ansiokkaasti argumentteja vapaan liikkuvuuden puolesta, mutta myös toistetaan samoja ongelmallisia pointteja joita kumotakseni kirjoitin 5-osaisen artikkelisarjan lokakuussa (ensimmäinen osa).

Ensinäkin jutussa toistetaan väite, ettei Suomessa kukaan puhuisi rajojen avaamisen puolesta. Rajojen avaamisesta ainakin pitkällä aikavälillä on esitetty argumentteja jo kauan, esimerkiksi Heikki Pursiainen on puhunut aiheesta vuosikausia. Itse kirjoitin aiheesta ensimmäistä kertaa muistaakseni vuonna 1999, ja vuoden 2001 kirjoituksiani aiheesta on yhä netissä. En oleta että Torvisen pitäisi tietää 20 vuotta vanhat kirjoitukseni, mutta Pursiaisen jutut (tai Kati Pietarisen jutun, jonka otsikko on myös ”Rajat auki”) olisi varmaan voinut löytää hakukoneella.

Toki on totta, ettei näitä näkemyksiä tuoda esille eduskunnassa, johtavassa virkamiehistössä tai suurimpien lehtien pääkirjoituspalstoilla. Silti mielestäni on ongelmallista, että lähes samat argumentit esitetään aina täysin uusina, se vain marginalisoi niitä entisestään.

Toinen jutun ongelma on, että humanitaarista maahanmuuttoa ja työperäistä maahanmuuttoa käsitellään sekaisin. Kuten jo lokakuussa kirjoitin, tämä on eettisesti ongelmallista, koska oikeuden turvapaikkaan ei tulisi riippua henkilön tuottavuudesta. Muitakin ongelmia tässä samaistamisessa on, esimerkiksi turvapaikanhakijoiden koulutus ei välttämttä vastaa talouden tarpeita, eikä turvapaikanhakijoiden työllistyminen kuvaa sitä kuinka työn perässä muuttavat työllistyvät.

Kolmas ongelma on, että maahanmuuton taloudellisia vaikutuksia esitellään ilman tulonjakovaikutuksia. Käsittelin myös tätä lokakuussa. Vaikka joku ilmiö olisi kokonaisuudessaan kansantaloudelle edullinen, se voi hyödyttää joitain enemmän kun muita, ja joillekin siitä voi olla taloudellista haittaa.

Toisaalta, asioista saa toki kirjoittaa myös ilman että kaikkia mahdollisia tekijöitä ottaa huomioon. Toivoisin vain, että keskustelussa vapaasta liikkuvuudesta voitaisiin siirtyä perusteista eteenpäin.

 

Antti Rautiainen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset