Antti Rautiainen

Puhe Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa 6.12.2018

  • Helsinki ilman natseja-marssi
    Helsinki ilman natseja-marssi

 

Kiitos minun ja järjestäjien puolesta kaikille jotka ovat saapuneet paikalle. Mukavaa että teitä on näin monta, koska pelkäsin että moni olisi jäänyt tänään kotiin.

Jimi Karttusen kuolemasta on vasta kaksi vuotta, mutta moni taitaa jo miettiä muita ongelmia. Moni myös tuntuu ajattelevan, että Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kielto on ratkaissut ongelman, mutta Poliisihallitus ja Korkein hallinto-oikeus eivät kiirehdi kiellon täyttöönpanoa. On aivan mahdollista, että oikeusprosessissa kestää vielä yli vuoden ajan, ja natsit marssivat myös vuoden päästä. Polisihallitus on myös ilmoittanut, ettei sen tulkinnan mukaan PVL:n symboleita voi kieltää, joten on mahdollista ettei kielto juurikaan vaikeuta PVL:n toimintaa.

Samaan aikaan perussuomalaisten ja PVL:n yhteistyö normalisoituu. Viime vuonna äärioikeiston yhteisellä 612-marssilla puhui perussuomalaisten nuorten aktiivi, tänä vuonna perussuomalisten Kaustisten kunnanvaltuutettu Mauri Peltokangas. Vaikuttaa siltä, että ensi vuoden puhuja tulee olemaan perussuomalaisten kansanedustaja *).

Natsiongelma ei ole katoamassa lähiaikoina, ja poliisi haalii yhä uusia joukkojenhallinta-aseita äärioikeiston marssien turvaamiseksi. Natsien marssimisen estäminen on siis tullut hankalaksi, mutta ainakin meidän on huolehdittava siitä, että vastamielenosoittajia on enemmän. Meidän on myös tehtävä pitkäjänteistä työtä, ja keksittävä uusia luovia tapoja vastustaa äärioikeistoa. Tänä vuonna sellaisia oli Kallio ilman natseja- aloite, ja Kallio-liikkeen kutsu ripustaa säihkyviä lippuja ja muita symboleita äärioikeiston marssia vastaan. Moni Kallion asukas ja yritys liittyi tähän kutsuun.

Samalla meidän on puututtava poliisin ja tiedotusvälineiden tahallisiin tai tahattomiin pyrkimyksiin marginalisoida mielenosoitusta. Poliisi puhuu herkästi vastakkainasettelusta, uhista ja ääripäistä, ja tiedotusvälineet tarttuvat tähän koukkuun. Meidän on tuettava erilaisia toimintatapoja, ja pyrittävä solidaarisuuteen eri toimijoiden kesken.

Yhdessä me voitamme!

Helsinki – ilman natseja!

*) Tänä vuonna perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho saapui odottamatta äärioikeiston 612-marssille, joten tämä äärioikeistotoimijoiden synteesi saavutti jo nyt loogisen lopputuloksensa.

Viimevuotinen puhe, joka jäi pitämättä

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Onneksi voi olla sinänsä huoleti ja varma, että kummallakin puolella ja molemmissa ääripäissä jatkuva asioiden vääristely, yliampuva nimittely jne. ampuu lopulta omaan nilkkaansa.

Tässä(kin) kirjoituksessa pyritään hämärtämään hakaristilippuja heiluttaneiden marssijoiden sekä 612-osallistujien ero.

Lisäksi sumeilematta kutsutaan jälkimmäistä porukkaa äärioikeistoksi; leima joka ei missään muotoa sovi ainakaan niihin muutamaan yksinkertaisesti muutosta haluavaan, tuntemaani kansalaiseen, jotka kulkueeseen osallistuivat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Äärioikeisto voi kyllä onnistua houkuttelemaan tapahtumiinsa ihmisiä jotka eivät itse määrittele itseään äärioikeistolaisiksi. Esim puhumalla isänmaallisuudesta vaikka kysymyksessä on bannonilainen venäjän agendaa vahvistava mobilisaatio.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#2
Minä arvuuttelen kuinka moni marssiin osallistujasta ei ymmärrä marssin varsinaista agendaa?

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Höynäytettäviä on moneen lähtöön, mutta marssin järjestäjät ovat aina olleet äärioikeistoa (PVL-, Suomen Sisu- ja Sarastus-aktiiveja).

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Ja nyt jäämme odottamaan Persujen kommentteja siitä kun Halla-Aho on käynyt antamaan tukensa natsien ja äärioikeiston järjestämälle marssille.

Veikkaan asian vähättelyä tai jopa ylistäviä kannanottoja maustettuna Vihervasemmiston haukkumisella.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joo ja Arhinmäki ja Asem! Lol.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miksi vain Helsinki ilman natseja? Ette kai tarkoita, että natsit on ok, kunhan ne ovat jossain kehäkolmosen tuolla puolen?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kannattaa huomioida mielenilmauksista ja yleisistä kokouksista seuraavat laista löytyvät seikat:

10 §
Kokouspaikkaa koskevat rajoitukset

Jos samassa paikassa ilmoitetaan järjestettäväksi samanaikaisesti useita yleisiä kokouksia eikä niiden samanaikainen järjestäminen ole mahdollista, etusija on kokousilmoituksen ensimmäisenä tehneellä järjestäjällä, jollei kokouspaikan perinteisestä tai sopimukseen perustuvasta käytöstä muuta johdu. Poliisi voi tällöin osoittaa yhteyshenkilöiden kanssa neuvoteltuaan muut kokoukset siirrettäviksi toiseen ajankohtaan tai toiseen, kokouksen tarkoituksen kannalta sopivaan paikkaan.

Jos yleisen kokouksen järjestäminen ilmoitetussa paikassa vaarantaa ihmisten turvallisuutta, aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristölle tai vahinkoa omaisuudelle, häiritsee kohtuuttomasti sivullisia tai liikennettä taikka valtiovierailuun tai julkisyhteisön järjestämään kansainväliseen kokoukseen kuuluvaa tai suojelun tarpeeltaan niihin rinnastettavaa tilaisuutta, poliisi voi yhteyshenkilön kanssa neuvoteltuaan osoittaa kokouksen siirrettäväksi toiseen, kokouksen tarkoituksen kannalta sopivaan paikkaan.

Poliisi voi lisäksi liikenteen sujuvuuden sitä vaatiessa ja yhteyshenkilön kanssa neuvoteltuaan määrätä kulkueen reittiä muutettavaksi ottaen kuitenkin huomioon, ettei reitin muutoksella vaaranneta kulkueen tarkoitusta.

Poliisi voi ryhtyä tässä pykälässä mainittuihin toimenpiteisiin ilman neuvottelua yhteyshenkilön kanssa, jos yhteyshenkilö ei ole tavoitettavissa.

11 §
Kokousvälineet

Yleisessä kokouksessa saa käyttää julisteita, tunnuksia, äänenvahvistimia ja muita tavanomaisia kokousvälineitä sekä tilapäisiä rakennelmia. Järjestäjän on tällöin huolehdittava siitä, etteivät ne aiheuta vaaraa tai kohtuutonta haittaa osanottajille, sivullisille tai ympäristölle.

Lähde:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990530

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset