Suomalaisten SS-miesten sotarikoksista pitäisi tehdä rikostutkinta

Kansallisarkiston julkaisema selvitys suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten ja siviilien surmaamiseen vuosina 1941–1943 on herättänyt paljon keskustelua. Puolustusministeri Jussi Niinistö kiirehti tuomitsemaan tutkijat, jotka heittävät ”epäilyksen varjon” SS-vapaaehtoisten päälle. Väitteensä Niinistö pohjaa viimeaikoina äärioikeiston roturasistisen Sarastus-verkkolehden kanssa yhteistyötä tehneen Timo Vihavaisen blogiin, jossa hän väittää että selvitys ei sisällä ”uusia todisteita” . Jussi Jalonen korjasi Vihavaisen (Niinistön toistamia) virheitä facebook-kirjoituksessaan, jossa hän osoittaa että selvitys sisälsi uusia tietoja . Lisäksi jo aikaisemmin tunnetut lähteet antavat näyttöä siitä, että suomalaisia SS-vapaaehtoisia on osallistunut natsien sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan itärintamalla.

Lisäksi julkisuuteen on päästetty SS-vapaaehtoisten aikanaan perustama SS-veljesapu järjestö, jonka ainoa tehtävä tuntuu nykyään olevan suomalaisten vapaaehtoisten maineen puolustaminen.

Luonnollinen seuraava askel olisi rikostutkinta, yhdessä Venäjän ja Ukrainan viranomaisten kanssa. Historiantutkijat ovat riippuvaisia arkistoista, mutta rikostutkijoilla on laajemmat mahdollisuudet esimerkiksi etsiä todistajia sotarikoksille ja rikoksille ihmisyyttä vastaan. Median tietojen mukaan suomalaisisia SS-vapaaehtoisia on hengissä kahdeksan, ja heidän joukossaan voi olla sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan syyllistyneitä.

Miksi kaivella yli 70 vuotta vanhoja tapahtumia, joiden tekijät ovat jo noin 100-vuotiaita tai kuolleita? Koska sitä edellyttää jo lakikin, monet sotarikokset ja mitkään rikokset ihmisyyttä vastaan eivät vanhene koskaan. Lain kannalta ei myöskään ole mitään merkitystä sillä, onko rikokset ihmisyyttä vastaan tai sotarikokset tehty toisten määräyksestä vai ei. Näistä rikoksista tuomitaan, vaikka olisi vain totellut käskyjä.

Tämä on ankara periaate, ja sen perusteella Saksassa on viime vuosina haastettu oikeuteen natsien tuhokoneiston pienimpiä rattaita, esimerkiksi Johann Rehbongen jota vastaan käytiin oikeutta joulukuussa. Nämä oikeudenkäynnit ovat toki hieman kyseenalaisia, koska niitä ei käyty 70 vuotta sitten lähinnä siksi että syytettäviä olisi ollut liikaa. Nyt syytettyjä rangaistaan osittain siitä, että he ovat eläneet muita natseja kauemmin.

Toisaalta toisin kuin Saksassa, Suomessa ei ole vieläkään tehty kunnolla tiliä menneisyyden kanssa. Puolustusministerin kommentit ovat siitä yksi todiste. Esimerkiksi sotasyyllisyysoikeudenkäyntejä muistetaan täällä lähinnä oikeusmurhana, mutta niiden yhteydessä käytiin oikeutta myös todellisia sotarikollisia, ns. Lista 1:n vankeja vastaan.

Suomalaisen miehityshallinnon Itä-Karjalan venäläisiä varten perustamilla keskitysleireillä kuoli nälkään tuhansia siviileitä, mutta Lista 1:n vankien tuomiot olivat naurettavan lyhyitä, enimmillään kolme vuotta. Tutkinta ja oikeudenkäynnit hoidettiin niin leväperäisesti, että Lista 1:n sotarikolliset voidaan esittää yhä jonkinlaisina oikeusmurhan uhreina. Valvontakomission lähdettyä Suomessa lakaistiin kaikki sotarikollisuuskysymykset maton alle, eikä asioita ole haluttu kunnolla selvittää koskaan. Lisäksi monet mahdolliset suomalaiset sotarikolliset olivat ehtineet paeta jo ulkomaille natsirikollisten jalanjäljissä. Näistä mahdollisista sotarikollisista on kansallisarkiston selvityksessä mainittu natsi ja SS-vapaaehtoinen Olavi Karpalo, joka pakeni Venezuelaan.

Monelle suomalaiselle SS-vapaaehtoiselle todellisuus rintamalla oli odotettua raaempi, mutta Saksan tapahtumista, esimerkiksi vuoden 1938 kristalliyöstä oli kirjoitettu Suomen tiedotusvälineissä laajasti. Jonkinlainen yleiskäsitys kansallissosialismista oli varmasti jokaisella vapaaehtoiseksi lähtijällä.

Juutalaisia ampumaan määrätyn Wehrmachtin asevelvollisen tuomitseminen 70 vuoden jälkeen tuntuisi ankaralta, mutta kukaan ei pakottanut suomalaisia SS-vapaaehtoisia lähtemään tekemään liebensraumia natseille.

He lähtivät sinne ihan itse omasta vapaasta tahdostaan.

Antti Rautiainen

 

anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu