Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Blokkivaalit

Sanna Marin, ei enää ”pääministerivaalia”, kiitos!

SUOMI ON KAUKANA sivistysvaltioiden demokratiasta, jos parin kolmen keskisuuren puolueen puheenjohtajien kesken käydään vaalikilpailua pääministerin pallista. Noista neljästä jokainen saa noin 20 prosenttia äänistä. Olisiko tosiaan pääministerin paikka annettava sille, joka saa noin viidenneksen annetuista äänistä? Hänellä on sitten vapaat kädet valita hallituskoalitio ympärilleen. Tuntuu tönköltä.

Nyt tarvitaan liikettä blokkivaaleihin

# Siinä olen Hjallis Harkimon ja Nyt Liikkeen kanssa samaa mieltä, että Suomen nykyinen "sekametelisoppahallitusmalli" ei toimi hyvin. Harkimo tarjoaa tilalle vaikka Ruotsin ja Tanskan nykyisiä vähemmistöhallituksia, jotka joutuisivat kaiken matkaa ottamaan huomioon myös opposition näkemykset. Silloin ei sorruttaisi sellaisiin typeryyksiin kuin nykyinen Sote-malli. Harkimon mukaan sitä kannattaa vain puolet Kokoomuksen eduskuntaryhmästä - jos he voisivat kertoa vapaasti mielipiteensä.

SOS-hallitus on Suomen poliittisen ”kulttuurin” tuote

# Euroopan Unionin maissa järjestetään ns. vapaita vaaleja. Ellei järjestettäisi, ei EU-jäsenyyden ehtoja olisi ymmärtääkseni täytetty. Mutta kun vertailee vaikkapa vain EU-maiden vaalitapoja, joutuu lievää suuremman hämmennyksen valtaan.

”Sekametelisoppahallituskulttuurista” on päästävä eroon

# Suomen olisi korkea aika perehtyä länsimaiseen sivistyneeseen poliittiseen kulttuuriin. Olisi viimeinkin päästävä eroon suomalaisesta pölkkypäisestä ”sekametelisoppahallituskulttuurista”. Se tarkoittaa sitä, että käydään pääministerivaali, jonka jälkeen suurimman puolueen puheenjohtaja ryhtyy väen väkisin kokoamaan hallitusta pyytämällä mukaan puolueita suuruusjärjestyksessä.

Sipilän pölkkypäinen hallituspohja jatkaa vähemmistönä

# Ei voi olla ihmettelemättä, miten tämä Juha Sipilän (Kesk.) ns. ”perusporvarihallitus” voi yleensä jatkaa toimintaansa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, vaikka se sai selvän epäluottamuslauseen kuntavaaleissa.

Sipilä otti hyödyn 2015 ”apupuolueidensa” vaalisokista

# Juha Sipilän (Kesk.) hallituksessa on monta valuvikaa, joita pääministeri ei ole myöntänyt virheiksi – puhumattakaan että hän ryhtyisi niitä korjaamaan. On merkillistä, miten pääministeri on päässyt itsevaltiaana määräilemään, vaikka hallituksessa on mukana myös kaksi melkein yhtä suurta puoluetta.

Kansa ei halua osallistua ”vaaliarpajaisiin”

# Kunnallisvaalit ovat lähestymässä. Mutta eipä luulisi, sillä äänestäjät miettivät, onko listoilla yhtään puoluetta, jota voisi äänestää. Moni jättää taas vaaliuurnat väliin. Ja miksi niin? Siksi, että Suomen puolueet ovat yhtä mössöä.

Poliittisten puolueitten blokit

Poliittiset kuplat tutkimushankkeen tutkijat ovat keränneet puolueiden jäsenistöltä 12000 vastaajan aineiston. Siinä puolueiden jäseniltä kysyttiin, minkä puolueen he kokevat tärkeimmäksi oman puolueensa jälkeen.

Työn ja pääoman koalitio ”sekametelisoppahallituskulttuurin” tilalle

# Sivistysvaltioissa äänestäjät tietävät, millaiselle hallitusryhmittymälle he antavat äänensä. Mutta ei Suomessa. Meillä hallituspohja ja hallitusohjelma on ratkaistu vasta vaalien jälkeen Säätytalon ”pitkien puukkojen öissä”, joihin äänestäjä ei voi enää vaikuttaa.

   Vaaleihin puolueet ovat kerta kerran jälkeen menneet ”sammutetuin lyhdyin”, viimeksi v. 2015. Eihän tällainen ole mitään demokratiaa. Asia voitaisiin ja se pitäisi ehdottomasti korjata ennen seuraavia vaaleja. ”Sekametelihallituskulttuuri” on hylättävä.

Ruotsista lääkkeet Suomen kriiseihin

# Näin uuden vuoden alkaessa suosittelisin suomalaisille halpoja ja hyödyllisiä opintomatkoja Ruotsiin. Siellä oppisi paljon tärkeää näiden Suomen kieltämättä hankalien taloudellisten ja poliittisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä