Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Edustuksellisuus

Moskovan kuntavaalit järjestyksen kourissa

Moskovan kaupunginvaltuustossa istuu 45 edustajaa, jotka valitaan enemmistövaalitavalla yhtä monesta vaalipiiristä. Vain Venäjän federaation duumassa istuvat puolueet pääsevät vaaleihin ilman kannattajalistojen keräämistä, muiden ehdokkaiden on kerättävä allekirjoituksia vähintään 3 prosenttia vaalipiirinsä äänioikeutettujen määrästä.

Miksi palkoista päättäminen sopii paremmin ay-liikkeelle kuin eduskunnalle?

Kumman antaisit päättää mielumin alasi vähimmäispalkasta, eduskunnan vai työmarkkinajärjestöjen? Mikäli valitsisit eduskunnan, päättyvällä vaalikaudella alasi minimipalkan olisi määritellyt kepu yhdessä kokoomuksen ja Soinin kulloisenkin porukan kanssa.

 

Älä usko vaalihypeen

Perussuomalaisten jytkyn, brexitin ja Trumpin vaalivoiton hieman paradoksaalinen seuraus on, että kansalaisten usko vaalijärjestelmään on kasvanut. Joulukuussa tehdyn tutkimuksen mukaan usko oman äänen merkityksellisyyteen on kasvanut neljässä vuodessa neljä prosenttiyksikköä.

Kansalainen – äänestä, sillä tällöin olet parempiosainen!

Raflaava otsikko, mutta tutkimus kertoo [1, että lainlaatijamme ja yhteiskunnan päättäjät -ryhmänä eivät demokratiassakaan muistuta keskimääräistä kansalaisten pienoismallia. Syy on selkeä, äänestysprosentti on alhainen ja ”huono-osaiset” eivät äänestä – näin kertoo tutkimus, niin Ruotsista kuin Yhdysvalloista [2.

 

Pitäisikö Suomen hallituksella olla hallitus?

Suomessa on käytössä mielenkiintoinen järjestelmä, jossa hallitus ensin muodostaa yhteisen mielipiteen, ja sitten äänestää yhtenäisesti tämän mukaan eduskunnassa.

Muuttaako vuosien 1999-2000 perustuslaki Suomen puoluejärjestelmän?

Jotkut tuttuni ovat olleet iloisia edes siitä, että Suomen seuraava pääministeri on arvoliberaali eikä mikään kypäräpappi. Talouspolitiikassa Stubb edustaa kuitenkin äärilaitaa, julkisen sektorin 15.5 miljardin leikkuritavoite asemoi hänet deflaatiopuolueen deflaatiosiipeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä