Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Ikääntyneiden palvelut

Kimppakämpät ja arvokas ikääntyminen

Olen monesti miettinyt, että miten ikääntyvää Suomea ja sen ikääntyviä tulisi hoitaa. Kannatan perusajatusta, että ikääntyvä saisi viettää eläkevuosiaan mahdollisimman pitkään kotona, mutta se on tuonut mukanaan inhimillisiä ongelmia.

Ikääntyneiden yksinäisyydelle on monia syitä. Puolison menehtyminen, ystäväpiirin luonnollinen kapeneminen tai lähiomaisten muutto työnperässä muualle maahan. Vanhusten yksinäisyys aiheuttaa ylimääräisiä terveyskuluja, mielenterveysongelmia, masennusta ja jopa kasvavaa päihderiippuvuutta ja itsetuhoisuutta.

Puolustuskyvytöntä ei tule asettaa bisneksen kohteeksi

Ikääntyneet, lastensuojelun lapset ja vammaiset ovat yhteiskunnassamme aivan liian usein taloudellisen voiton tavoittelun kohteena. Mielestäni ei ole eettisesti perusteltua, että puolustuskyvyttömät asiakasryhmät alistetaan voittoa tavoittelevien yritysten asiakkaiksi. En vastusta pienten paikallisten yritysten, enkä voittoa tavoittelemattomien säätiöiden mukana oloa palveluntuottajina. Valitettavasti  kuitenkin suuret palveluntuottajat ovat osoittaneet näiden asiakasryhmien kohdalla tavoittelevansa taloudellista voittoa enemmän kuin hyvää hoivaa ja huolenpitoa.

Hallitus ikääntyneen väestön hyvinvointia nakertamassa

Hallitusohjelman liitteissä oli seuraava merkillinen kirjaus: ”Muutetaan seuraavat palvelusuunnitelman laadintavelvoitteet siten, että suunnitelmat laaditaan vain kunkin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan palvelutarpeen sitä edellyttäessä: - suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi (vanhuspalvelulaki 5 §)”.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä