Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Illiberaali politiikka

Mitä Osakan kokous kertoo maailman kehityssuunnasta?

Osakan huippukokouksen kynnyksellä Vladimir Putin sanoi Financial Timesin haastattelussa läntisen vapaamielisyyden parhaiden päivien jääneen taakse. Putin uskoo tulevaisuuden kuuluvan hänen kaltaisilleen vahvoille ja konservatiivisia arvoja kannattaville johtajille, jotka ajavat häikäilemättä sekä maansa että omia etujaan. Monet heistä pyrkivät myös sulkemaan maidensa rajat ulkoapäin tulevilta vaikutteilta ja ihmisiltä.

Olemmeko jo Weimarin tiellä?

Sata vuotta sitten Saksa omaksui demokraattisen hallinnon hävityn maailmansodan ja keisarivallan kaatumisen jälkeen. Weimarin tasavalta ajautui kuitenkin nopeasti kaaokseen poliittisen ryhmien riitelyn, päätöksenteon halvaantumisen ja demokraattisten instituutioiden kunnioituksen rapautumisen seurauksena. Sitten natsit ottivat vallan ja maahan palasi järjestys – ainakin jossakin mielessä. Samoin tapahtui vallankumouksen jälkeisen kaaoksen ja kansalaissodan jälkeen Stalinin diktatoriseen johtoonsa alistamassa Neuvostoliitossa.

Historiallisia valintoja

Keskeisin poliittinen vedenjakaja kulkee nykyisin länsimaissa universaalin edistysajattelun ja valkoisen miehen etuoikeuksien säilyttämiseen tähtäävien pyrkimysten välillä. Pohjois-Amerikassa jakolinja erottelee Donald Trumpin kannattajat ja vastustajat toisistaan, kun taas Euroopassa ääripäissä ovat liberaali ja ympäristötietoinen vasemmisto sekä illiberaalit maahanmuuton ja aktiivisen ilmastopolitiikan vastustajat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä