Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta J. V. Snellman

Suomalaisuuden päivä ei ole Perussuomalaisten päivä

# Liput ovat liehuneet Suomalaisuuden päivän kunniaksi. Toukokuun aikana talonmiehet ovat lujilla, sillä liput pitää vetää salkoon ja taas alas melkein joka toinen päivä. Minulle tämä Suomalaisuuden päivän sanoma on jäänyt hieman hämäräksi. Meillähän on Suomalaisen kulttuurin päivä 28.2., Tasa-arvon päivä 19.3., Suomen kielen päivä 9.4., Runon ja suven päivä 6.7., Suomalaisen kirjallisuuden päivä 10.10. Suomalaisuuden päivä ei siis ole ensi sijassa suomen kielen eikä kulttuurin päivä.

Suomalainen herraviha ja venäjämielisyys

Kansan kahtiajako on aiheena yhtä vanha kuin Suomen sanomalehdistö. Ensimmäinen sen käsittelemä kahtiajakautuminen oli 1800-luvun kiista fennomaanien ja svekomaanien välillä.

Kyse oli paitsi kieliriidasta, myös ulkopolitiikasta. Svekomaanit olivat liberaaleja ja halusivat Suomen palaavan Ruotsin yhteyteen.Snellmanin johtamat fennomaanit pitivät Ruotsia ja ruotsalaisuutta suomalaisuuden suurimpana uhkana. Niiden vastustamisessa he turvautuivat Venäjään ja kannattivat myöntyväisyyslinjaa.

Arvostakaamme Suomea, suomalaisuutta ja suomen kieltä!

Maanantaina 12.5. vietetään J. V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivää.

Päivän vietto on perusteltua myös nykyään. Ei tosin esimerkiksi Helsingin Sanomien mielestä, sillä lehti on juhlinut svenska dagenia eli ruotsalaisuuden päivää paljon näyttävämmin. Esimerkkinä olkoon viimekertainen svenska dagen.

Tänä päivänä moni Suomea, suomalaisuutta ja suomalaista kulttuuria arvostava ihmettelee suomen kielen väheksymistä. Vierasperäiset sanat saavat yhä enemmän jalansijaa, vaikka asiat voitaisiin ilmaista kaikkien ymmärtämällä tavalla eli suomen kielellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä