Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansanedustajan työ

Kansanedustajan vaikutusmahdollisuudet

Eduskuntavaalikampanjani aikana ihmisten minulle toistuvasti esittämä kysymys on seuraava: Jos äänestän sinua Atte, niin kerro minulle, miten voit vaikuttaa eduskunnassa ensimmäisen kauden kansanedustajana? Vastauksena kysymykseen käyn läpi suoria ja epäsuoria poliittisen vaikuttamisen tapoja.

Kansanedustajan toimen jälkeinen korvaus.

Missä ammatissa tai toimessa ei pyritä tekemään parasta mahdollista tulosta, vaan mietitään mitä tapahtuu, kun määräaikainen työsuhde loppuu ja tehdään töitä sen mukaan? Näyttää siltä, että kansanedustajan toimi on sellainen. Tosin heidän kohdallaan kyseessä ei ole työsuhde vaan luottamustehtävä.

Kansanedustajat tekevät tuottavaa työtä yhden (1) prosentin ajastaan?

Sori jos hieman liioittelin otsikossa - nimittäin voihan se tuottavan työn osuus olla monella kansanedustajalla lähempänä yhtä (1) promilleakin eli noin tuhannesosaa ajankäytöstä? 

Kansanedustajan touhun Arkadianmäellä kaiketi pitäisi edistää JOKAISEN suomalaisen asiaa eikä vain oman valtapuolueen, eturyhmän tms. "väärän kollektiivin" kansalta varastamista, nollasummakakunjakoa ja suomalaista kaverisosiaalikapitalismia? 

Kansanedustajien vastuunkanto - mitä sen pitäisi olla ja mitä se oikeasti on?

Kuten tiedämme, kansanedustajaa repii eri suuntiin monenlaiset voimat, joille hänen pitäisi olla uskollinen. Tämä aiheuttaa kansanedustajille melkoisia paineita ja ristiriitoja varsinkin, jos omat ja puolueen prioriteetit eivät ole selvät ja selkäranka ei ole taipuisa.

Äkkiä mietitttynä tulee mieleen ainakin seuraavat viisi eri kohtaa, jotka kansanedustajan tulee mielestäni ottaa huomioon päätöksiä tehdessään. Mukana on myös kuudes, joka ikävä kyllä nyky-Suomessa tuntuu olevan se ylin auktoriteetti ja joka kumoaa aina viisi ensimmäistä.

Suomen etu

Immos-gallup - kaikki mukaan!

"Mitä tapaus Olli Immoselle pitäisi mielestäsi tehdä?" 

GALLUPIN VIIMEISIN TILANNE TÄÄLLÄ! 

Onko kansanedustaminen vain rikkaiden etuoikeus?

Onko todellakin totta, että pitää olla rikas päästäkseen edustamaan kansaa?

Olen paljon lukenut lehdistä kansanedustajaehdokkaista, jotka ovat ottaneet suuria summia rahaa lainaan pankista voidakseen kampanjoida eduskuntavaaleissa. Miksi edustustehtävän tulisi olla vain varakkaan etuoikeus? Tietävätkö varakkaat ihmiset oikeasti normaali kansan oloista yhtään mitään, vai tekevätkö he päätökset omiin etuihin kohdistettuna?

Ovatko eduskunnan varakkaat edustajat todella edustamassa kansaa vai itseään?

Päätöksenteko osaksi yhteiskuntaa

Päätöksenteko ja päättäjät ovat mielestäni liiaksi erkaantuneet yhteiskunnasta. Vika ei ole yksin päättäjissä (poliitikot) vaan syytä on varmasti myös virkamiehissä sekä itse järjestelmässä.

Olemme rakentaneet järjestelmän jossa joustolle ja inhimillisyydelle ei ole juuri sijaa. Demokratia ei toteudu toivotulla tavalla ja sääntely tukahduttaa luovuuden.

Minusta nyt jos koskaan olisi aika palata jälleen maankamaralle alas rakennetuista pilvilinnoista ja ryhtyä töihin ennen kuin on liian myöhäistä.

Lisää töitä samalla palkalla?

Tuoreen uutisen mukaan, Kokoomuksen ryhmäjohto olisi valmis pidentämään työaikaa. Ymmärrän Kokoomuksen ryhmäjohdon mielipiteen. Vaihtoehtojahan huonossa kilpailukykytilanteessa on normaalisti kolme.

1. Valuutta joustaa

2. Työmarkkinat joustaa

3. Palkat joustaa

Poliittista ja perhejuhlaa

Vierailin edellisviikolla eduskunnan asuntojaoston kanssa itävallassa, Wienissä ja Grazissa. Ankaran ja tiiviin neuvotteluohjelman lomassa oli muutama juhlahetkikin. Upea oli Grasin Maapäivien Landtagspräsidentin Franz Majcenin neuvottelun jälkeinen lounas, kiitospuheet puolin ja toisin. Kuvahetki lahjojen vaihdossa kertonee keskinäisen ymmärräksemme ja sydämmellisyyden ilmapiirin! Olemme muuten molemmat alkuaan opettajia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä