Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Nobel-palkinto

Tuhoaako sote-uudistus mahdollisuudet lääketieteen Nobeliin

Nobelin palkinto on maailman arvostetuin tiedepalkinto. Vaikka palkinnot jaetaan joka vuosi, on tuon palkinnon voittajia paljon vähemmän kuin olympiavoittajia. Suomalaisia tiedenobelisteja on 100-vuotisen itsenäisyytemme aikana tullut tasan kaksi: A.I Virtanen sai kemian Nobelin vuonna 1945 ja Bengt Holmström taloustieteen palkinnon vuonna 2016.

Banaanikärpäsen vuorokausirytmi noudattelee Maan liikkeitä

Lääketieteen palkitut Nobel tutkijat ovat tutkineet banaanikärpästen vuorokausirytmiä, tutkimus on sovellettavissa omaan biologiseen kelloomme! Kts. linkit!

 

‘Wind energy will undoubtedly create noise, which increases stress, which in turn increases the risk of cardiovascular disease and cancer’, home abandonment is a reasoned option. http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2054270414554048

 

 

Ydinaseet pois?

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin työlle, joka tähtää kaikkien ydisaseiden poistamiseen ja kieltämiseen. Mieleen tulee välittömästi se, että ydinaseiden vähentäminen on erinomaisen hyvä tavoite, mutta myös kysymys siitä, onko _kaikkien_ ydinaseiden poistaminen realistinen tavoite, ja onko se turvallinen tavoite. Hahmottelen asiaa parin esimerkin kautta.

Taloustiede ei ole tiede 4

Holmström: 

Vienti on meidän tulonlähteemme ja se kertoo, mihin meillä on varaa. Me emme pysty sisämarkkinoilla tuottamaan hyvinvointitasoamme. 

Krugman: 

Vientiä tarvitaan vain tuonnin mahdollistamiseksi.

 

Osa 3: 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/226042-taloustiede-ei-ole...

Bob Dylan, kirjallisuuden nobelisti

Suomella esivuonnakin hyvät mahdollisuudet palkinnoille.  Asetetaan  ehdolle Jaakko Teppo vastaavin perustein joilla Dylan voitti kirjailijoiden Nobelin.

Juice Leskinenkin olisi  nykyisen nobelistikirjailijan riman ylittänyt.

Onko taloustiede tiedettä, ja onko se Nobelin arvoista?

 

Arvostan prof. Bengt Holmströmiä hänen suorapuheisuutensa ja loogisuutensa ansiosta. Hän on linjannut yliopistojen tilannetta kuusi vuotta sitten (2010) aivan kuten sen itsekin silloin tuoreena tohtorina näin. Valitettavasti niiden tilanne on laman oloissa entisestään pahentunut. mistä molemmat olemme huolissamme.

Nobel-säätiö EI ole kartalla: Martti Ahtisaari kartuttaa Venäjän Nobel-saldoa!

Viipurilaissyntyinen rauhannobelistimme ei juuri saa kunnioitusta Venäjältä, mutta hänen palkintonsa kyllä listataan Kremlin kunniaksi! Uuden Suomen tietolähteitten mukaan "Nobel-säätiön sivuilta on paljastunut erikoinen piirre koskien presidentti Martti Ahtisaarta, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008. Ahtisaari luetaan Nobel-sivustolla ikään kuin venäläiseksi hänen syntymäpaikkansa vuoksi".

Mokasiko talousnobelisti pahasti?

Bengt Holmström saa taloustieteen Nobel-palkinnon. Hyvä! Onneksi olkoon! Osataan Suomessa muutakin kuin pelata tehotonta lätkää.

Puolitoista vuotta sitten taitavat ja fiksut miehet, toimittaja Pekka Seppänen ja professori Markku Kuisma julkaisivat kirjan Suomen kaikkien aikojen bisnesmokista. Kamalista virheistä, joissa on palanut miljardeja.

Kuinka saada Nobeleita Suomeen?

Päätoimittaja Matti Kalliokoski ehdotti tänään Helsingin Sanomien kolumnissaan, että Suomen pitäisi asettaa seuraavaksi kansainväliseksi tavoitteekseen jalkapallon MM-kisojen sijaan tieteen Nobel. Vertailu on absurdi, mutta ei välitetä siitä, sillä kansainvälisen tieteen huipun saavuttaminen on erinomainen tavoite.

Nobelin palkinto suomen eduskunnalle?

Siitä lähtien kun euro päätettiin muodostaa on sitä kritisoitu taloustieteilijöiden taholta. Euron alkutaival meni iloisissa merkeissä kun jokainen roskalainaluokkaan kuuluva valtio sai sen avulla edullista lainaa ja talous kasvoi kuplassaan. Sitten kupla puhkesi ja euro sai tarvitsemaansa tekohengitystä. Kriisivaltioille annettiin lainoja, joista tiedetään etteivät ne koskaan selviä. Otimme itse lisää velkaa pitääksemme yllä hyvinvointiamme. Nyt roikumme koomapotilaina kinni johdoissa ja toivoa elpymisestä ei ole. Kuihdumme pois, kunnes laitteista lopulta sammutetaan virta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä