Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Paasikivi

Presidentinvaalin 1956 ehdokasasettelusta, poikkeuslaista ja hieman muustakin

Paasikiven-Kekkosen linjat 1955-1956

 - Presidentinvaalin 1956 ehdokasasettelusta ja hieman muustakin

*

Tiivistelmä:

”Kaikki kuusi eduskuntapuoluetta valitsivat hyvissä ajoin ennen vuoden 1956 vaalia omat presidenttiehdokkaansa, joista jokainen oli ollut läheisessä yhteistyössä Paasikiven kanssa. Itse vaalikamppailu oli kaikkia sitä edeltäneitä repivämpi, kiivaampi ja kovasanaisempi eikä siinä kaihdettu myöskään puuttumista ehdokkaiden henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.”

Hirmuinen mies

Sain vaimolta tänä vuonna mainion kirjalahjan synttärilahjaksi helmikuussa - Raija Orasen, Paasikivi-tiiliskiven. Huomatessani, että kirjassa on 750 sivua ja painoa n.900 grammaa, epäilin teoksen paisuneen liian yksityiskohtaiseksi ja sitä kautta puurouttavan lukuintoni. Toisin kävi, Oranen liimasi minut tarinaansa, kerrontaansa. Luulin, että kiireisenä yrittäjänä, minulla menee koko vuosi pikkuhiljaa lukiessa, "iltasatuna" maamme historiaa. Nukahtaminen viivästyi, kun kirjaa ei millään malttanut laskea yöpöydälle - vielä yksi luku...

Milloin juhlittiin ensimmäisen kerran Suomen itsenäistymistä?

Milloin juhlittiin ensimmäisen kerran Suomen itsenäistymistä?

Eduskunnan 6.12.1917 antaman deklaraation (sittemmin itsenäisyysjulistukseksi kutsutun) jälkeen ei välittömästi juhlittu.  Ensimmäiset juhlat pidettiin vasta tammikuussa 1918. 

Mutta kutka juhlivat, missä ja milloin?

*

Johdanto

Penseää Suomea yllytetään antamaan itsenäisyysjulistus

Georg C. Ehrnrooth , Näkökulmia menneisyyteen nykyajan ilmiöiden ymmärtämiseksi

Viime lauantaina, 5.3.2016, YLE:n Kalle Haatasen ohjelmassa haastateltiin tutkijaa ja filosofian tohtori Riku Keski-Rauskaa.  Aiheena oli varatuomari ja kansanedustaja Gerog C. Ehrnroothin poliittinen toiminta YYA -aikakauden Suomessa.  Muistan itsekin kuinka Ehrnroothia pidettiin sen aikaisessa poliittisessa ilmastossa kummajaisena ja äärioikeistolaisena, jopa fasistina.  Kun Ehrnrootin kantoja peilaa nykyaikaan, tulee väistämättä mieleen, että hän oli kymmeniä vuosia ajastaan edellä sen aikaista poliittista eliittiä. 

Suomi Idän ja Lännen puristuksessa

Suomi Idän ja Lännen puristuksessa

 

Presidenttimme Moskovan vierailun ja Kultaranta-keskustelujen inspiroimana muutamia aprikointeja missä mennään.

Suomi kuuluu Länteen ja siellä tiukasti EU:hun. Näin meille vakuutetaan. Siksipä Suomi joutui mukaan USA:n ja Venäjän nokitteluun ja sitä kautta EU:n yhteisten talouspakotteiden yhdeksi monista toteuttajamaista.

Suomalainen herraviha ja venäjämielisyys

Kansan kahtiajako on aiheena yhtä vanha kuin Suomen sanomalehdistö. Ensimmäinen sen käsittelemä kahtiajakautuminen oli 1800-luvun kiista fennomaanien ja svekomaanien välillä.

Kyse oli paitsi kieliriidasta, myös ulkopolitiikasta. Svekomaanit olivat liberaaleja ja halusivat Suomen palaavan Ruotsin yhteyteen.Snellmanin johtamat fennomaanit pitivät Ruotsia ja ruotsalaisuutta suomalaisuuden suurimpana uhkana. Niiden vastustamisessa he turvautuivat Venäjään ja kannattivat myöntyväisyyslinjaa.

Paasikiven hybridisota

Keväällä 1949 perustettiin Natoa. Presidentti Juho Kusti Paasikivi kirjoitti päiväkirjaansa 30.3.1949:

Paasikiven linja ja Nato

Näiden vaalien alla Juho Kusti Paasikiven jättämät merkinnät historiaan ovat erityisen tärkeitä kerrata: mitä mieltä Paasikivi olisi siitä, että Suomi suojautuu Venäjältä ja tekee sen liittoutumalla sotilaallisesti? Paasikivi oli kansallismielinen fennomaani ja kyllin rohkea muuttamaan elämänsä varrella ulkopoliittisia näkemyksiään, jos katsoi sen Suomen turvallisuudelle hyväksi.

Kun Mannerheim kuoli, Paasikivi mitätöi hänet ja hallitus boikotoi hautajaisia

Kun Mannerheim kuoli, Paasikivi mitätöi hänet ja Suomen hallitus boikotoi hautajaisia

*

Ajankuvia menneisyydestä

eli

Siihen aikaan kun ”Suurin Suomalainen” kuoli ja tasavallan presidentti haukkui hänet ”persiisiin” sekä Suomen hallitus nimenomaisesti päätti, ettei osallistu hautajaisiin.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/03/28/marsalkka-mannerheimin-hautajaiset [*]

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä