Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Ranska

EU ja Ranska-Saksa -akseli

Jean Monnet visioi Euroopan integraation Ranskan ja Saksan kumppanuuden pohjalle. Hänen motiivinsa eivät varmasti olleet pelkästään ihanteelliset, sillä Saksan uudelleen nousu ja vaaraksi muodostuminen eivät suinkaan olleet olemattomia huolia 1940-50 -lukujen vaihteessakaan, eivät edes Saksassa. Vuosisataisen kilpailun ja vihollisuuden (joka ulottui kauas Saksan valtakunnan syntymistä edeltäneisiin aikoihin), poistamiseen oli kuitenkin paitsi reaalipoliittisia myös syvästi eettisiä perusteita.

Notre Dame ja muutama someoksennus

Itse en tässä vaiheessa usko Notre Damen palon taustalla olleen mitään sen dramaattisempaa kuin vaikkapa hiljattain syyksi esitetty oikosulku. Mutta yleisesti ottaen on aivan totta, että Ranskan kirkot ja muut sakraalikohteet (kuten hautausmaat) ovat jo vuosikausien ajan olleet vandalismin ja muunlaisten profanaatioiden kohteina selvästi useammin kuin länsimaissa keskimäärin. Ranskan runsas muslimiväestö selittää tätä osaltaan, mutta vähintään yhtä suuri tekijä on tasavaltalaisen Ranskan pitkä antiklerikalistinen traditio.

Tekopyhä kansakunta - kulttuuriton yhteiskunta

Pariisin Notre-Damesta kirjoitetaan "ranskalaisuuden symbolina" tai jonain sellaisena vaikka aiheellisempaa olisi puhua länsimaiden, Oksidentin, symbolista.

Kaksi Seine-joen saarta, Cité ja Saint-Louis, ovat länsimaisen kulttuurin tosiasiallinen kehto ja Notre-Dame niiden pyrkimysten, joita pidetään olemukseltaan länsimaisina, varhaisimpia monumentteja ja vielä aivan "kotiosoitteessa". Ei ole liioiteltua sanoa katedraalin sijaitsevan täsmälleen länsimaisen sivistyksen keskipisteessä ja olevankin se.

Kypärämyssy onkin vaarallinen sportti-hijabi

On se Ranska ihmeellinen maa, siellä kypärämyssytkin ovat kiellettyä riistaa.

 

https://yle.fi/uutiset/3-10664487

 

Ranskan juutalaisvihat huolestuttavia

Eilen viettäessäni humaania offline-laatuaikaani illalla kooten luonto-aiheista 500-osaista palapeliä, josta lopulta totesin, että siitä puuttuu paloja, kuuntelin Radio Suomen metsä-radion jälkeen alkanutta ”Päivä tunnissa” -lähetystä. Siinä oli yksi reportaasi viimeaikaisista lisääntyneistä juutalaisvihoihin liittyvistä toimista Ranskassa.

Ranska käännyttää turvapaikanhakijat - miksei Suomi?


Suomen päättäjät erästä puoluetta lukuun ottamatta ovat uhranneet tyttöjen turvallisuuden monikulttuurisuusideologialleen. Kun kansa on nyt vihdoin herännyt tähän, puolueiden johtajat - erityistä vastuuta tapahtuneesta kantava Orpo etunenässä - valehtelevat kansalle paksusti. Väitetään, ettei turvapaikanhakijoita oltaisi voitu, eikä edelleenkään voida käännyttää rajoilta ilman turvapaikkatutkintaa.

Keltaista päälle

Järjestän keltaliivitilaisuuden Lahden torilla 29.12 ja ennakkoilmoittautumiset face/VK tapahtumien kommenttiosioon. Tilaisuus toteutuu jos 200 ilmoittautuu. Käy katsomassa tarkempi info tapahtumasivulta ja tule mukaan. Tervetuloa, ilmoittautumiset Face/VK/#200 Pontus Söderblom/Reformi-Häme.

Alain de Benoist keltaliiveistä

Alain de Benoist (s. 1943) on Ranskan ns. ”uuden oikeiston” (Nouvelle droite) kärkinimiä, tuottelias kirjailija, esseisti ja ajatushautomo GRECEn johtaja. ”Uusi oikeisto” puolestaan vastaa aika tavalla amerikkalaista alt right -liikettä sillä merkittävällä erolla että se on huomattavasti Atlantin takaista serkkuaan vanhempi liike. Muutenkin sen painotukset toki ovat omansa näköiset ja poikkeavat alt rightin kannoista jo siksikin, että eurooppalainen todellisuus on hieman toinen kuin amerikkalainen. Mutta ns.

Macronin lupaukset ja niiden seuraukset

Vieläkin hieman hymyilyttää. Kuuntelin toissa aamuna kun viehkeä ranskattaremme Helena Petäistö kehui (Yle radio yhden ykkösaamu-ohjelmassa) Macronia siitä, että tämä uusi presidentti "oli saanut Ranskan talouden kuntoon". Helena kirjoitti kirjankin miehestä, josta tuo ihailu kävi enemmän kuin selväksi ("Ranska, Macron ja minä", Otava 2017).

Ranska – mikä on kapinan juurisyy?

Ranskassa olemme nähneet politiikasta syrjäytettyjen ilmi-kapinan. Tähän syyksi väitetty verokapina polttoaineveron vuoksi ei ollut kapinan syy, vaan pelkästään laukaisevana tekijänä tämän veron vastustamisesta alkaneeseen kapinaan. Tästä taas Ranskan presidenttiin kohdistuva täystehoinen vastalausevyöry alkoi. Kapinan syy on yksinkertaisesti köyhimpien kukkarossa tuntuva taloudellisen kasvun hitaus ja valtion säästöjen valuminen suurituloisempien taskuihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä