Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Seksityö

Seksityötä tekevien suosiossa ollut nettisivusto Sihteeriopisto suljettu

Suomalainen media uutisoi laajasti Sihteeriopisto ja Sexwork.net sivustojen sulkemisesta aikaisemmin tällä viikolla.

Valokuvafestivaaleilla lytätään seksityötä

Poliittisen valokuvan festivaaleilla Helsingin kaapelitehtaalla on näytteillä pietarilaisen Darja Apahontšitšin seksikauppaa kritisoivia töitä. Tänään Apahontšitš esitteli näkemyksiään Helsingin Sanomissa (maksumuurin takana).

Apahontšitš puhuu jutussa seksikauppaan liittyvästä korruptiosta ja muista epäkohdista. Apahontšitšin mielestä koko seksityö-käsitettä ei pitäisi käyttää:

Kansainvälinen seksityöntekijöiden päivä

Tänään vietetään kansainvälistä seksityöntekijöiden päivää. Kesäkuun 2. päivä vuonna 1975 seksityöntekijät valtasivat lyonilaisen kirkon protestina sen ajan politiikkaa, työskentelyolosuhteita ja poliisien mielivaltaa vastaan. Tilanne on monessa maassa edelleen sama.

Pitääkö seksityöstä maksaa tuloveroa?

Kyllä. Pääsääntöisesti kaikki tulot ovat veronalaisia tuloja ja siten myös seksityöntekijä on velvollinen tilittämään ansiotuloistaan asianmukaiset verot ja työn tekemiseen mahdollisesti liittyvät muut veronluonteiset maksut (esim. työpisteessä peseytymiseen käytettyyn  veteen sisältyvä jätevesimaksu). Pro-tukipisteen info-sivuilla seksityön veronalaisuudesta kerrotaan seuraavasti :

 

Keskustalaisten haitallinen aloite: seksinostokielto pahentaisi ongelmia

Joukko keskustalaisia on saanut päähänsä seurata entisen kielto- ja kyykytys-, anteeksi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) jo vuonna 2012 tekemää esitystä seksin ostin kriminalisoinnista ja jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen.

Räsäsen ja Biaudetin tiedot seksin ostokiellosta kaipaavat päivitystä

Talouselämä kertoi, että Päivi Räsänen (kd) ja Eva Biaudet (rkp) jättivät yhdessä lakialoitteen, jossa "seksuaalipalvelujen ostamiselle esitetään täyskieltoa ihmiskaupan torjumiseksi. Seksin myymisen kohteluun aloitteessa ei esitä muutoksia."

Viimeksi seksin oston täyskieltoa edistettiin vuonna 2012. Silloin aloitetta vastustettiin mm. seuraavilla seikoilla, jotka pitävät yhä kutinsa:

Seksityöhön harvoin liittyy ihmiskauppaa

Feministien vuoro - nimisellä blogialustalla Niina Vuolajärvi ja Elina Halttunen-Riikonen oikovat sensationalistisen median ja myös asiallisempien toimijoiden luomia mielikuvia seksityöstä pelkkänä ihmiskauppana - kirjoittajat toteavat tutkimukselliseen aineistoon perustuen, että seksityössä kaikkineen vain harvoin on  kyse ihmiskaupasta. 

Seksityö

Keskustelu seksityöstä ja seksityöntekijöistä kulminoituu useinkin yksinkertaistettuihin dikotomista sukupuolijärjestelmäämme tukeviin näkökulmiin, joissa seksityö nähdään joko luonnollistettujen sukupuoliroolien mukaisena perustarpeita tyydyttävänä yhteisöä _täydentävänä_ elementtinä tai se koetaan itseisarvollisestikin ihmisyyden ja omanarvontunnon riistona ja osoituksena sukupuolten välisen valtatasapainon räikeistä vinoumista.

Pikavippi vai seksityö

”Vaihtoehdot ovat nyt ne, että otan pikavipin tai alan myydä persettä. Ja pikavippiä en voi ottaa”, totesi ystäväni minulle lakonisesti. Nyökkäilin ymmärtävästi, olenhan itse ollut vastaavassa tilanteessa useita kertoja aiemmin. Koskaan en ole kumpaankaan joutunut turvautumaan – vielä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä