Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Tšetšenia

Tšetšeenit käyvät dialogia Youtubessa

Lähes 20 vuotta sitten alkanut toinen Tšetšenian sota ei oikeastaan koskaan loppunut, vaikka iskuja on vuosi vuodelta yhä vähemmän. Tšetšenian ihmisoikeustilanne on edelleen surkea. Toisinajattelijoita on tapettu Moskovassa, Wienissä ja Arabiemiraateissa asti.

Tšetšenian sateenkaariväen puolesta toimitaan Venäjällä

Tammikuun puolivälissä Tšetšeniasta kuului huonoja uutisia. Uusi pidätysaalto seksuaalivähemmistöihin kuuluvia vastaan alkoi joulukuun alussa. Viranomaiset sieppasivat Venäjän Facebookissa eli Vkontaktessa ryhmää ylläpitäneen henkilön, ja tämän jälkeen alettiin metsästää ryhmän jäseniä.

Venäläisen HLBT-verkoston mukaan ainakin 40 epäiltyä sateenkaariväen jäsentä on laittomasti pidätetty ja kaksi on tapettu. Pidätettyjä on kidutettu ja nöyryytetty julmasti.

Tšetšenian homovainouutisista

Uutinen massiivisista homojen kiinniotoista ja tapoista Tšetšeniassa levisi toissapäivänä ympäri maailmaa, asiasta uutisoi esimerkiksi New York Times  ja Yle, ja sen alkuperäinen lähde on Novaja Gazeta.

Elää ja kirjoittaa.

Asun Suomessa, jossa minulle myönnettiin poliittinen turvapaikka. Kutsumuksenani on kirjoittaa sodanvastaisia tekstejä, sillä olen ollut silminnäkijänä kaikissa Tšetšenian sodissa, jotka ajoittuivat yhteen minun lapsuuteni, teini-ikäni ja nuoruuteni kanssa. Kokonaiset kymmenen vuotta sotaa! Vuodesta 1994 vuoteen 2004. 

Sodan sirpaleet - Tytön päiväkirja Tšetšeniasta

Fragment

24. Syyskuuta 1999

10:05 aamulla

Tänään meitä pommitettiin vähän. Naapurit eivät menneet töihin koska olivat peloissaan. Menen äidin kanssa torille myymään ja autan häntä. Koulussa huhutaan koulun sulkemisesta. Kaikki puhuvat että tulee sota.

14:05

Kuuluu lentokoneiden mylvintää. Ne pommittavat mutta toistaiseksi kaukana. Groznyin keskustassa, missä tori sijaitsee, vain maankamaran tärinä tuntuu eikä muuta. En lähde mihinkään. Ja mihin voisin mennä? Olen täällä.

 

Report on war crimes in Chechnya in 1994-2004

   

Tšetšenia

 

What happened in Chechnya against civilians of all nationalities.

Venakko Tšetšeniassa ja tšetšeeni Venäjällä

Polina Zherebtsova, 14-vuotias venäläistaustainen tyttö, joka on asunut Tšetšenian pääkaupungissa  Groznissa muukalaisena sekä ”muukalaisten” että ”omien” keskuudessa, pystyy avautumaan ja julkaisemaan otteita omasta päiväkirjastaan vasta 14 vuoden kuluttua. Teinitytön ja nuoren naisen kokemina kahden sodan tapahtumat  muodostavat tarinan ilman politikointia tai analyysia.  Mutta ensimmäisen julkaisun ”omistuskirjoitus” – Nyky-Venäjän hallitukselle omistettu – kuulostaakin  oikeustuomion syytteeltä.

Tšetšenia Venäjän peilinä

Pian Boris Nemtsovin murhan jälkeen alkoi näyttää selvältä että kaikki jäljet johtavat Tšetšeniaan. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, toimittajan Anna Politkovskajan murhaajat olivat myös tšetšeeneja, samoin kuin Venäjällä tehtyjen lukuisten terrori-iskujen tekijät.

Kirje Hodorkovskille

Joulukuussa 2013 Venäjän poliittinen vanki numero yksi, Mihail Hodorkovski, antoi heti vankilasta päästyään seuraavan lausunnon: ”Putin ei ole heikko mies. Olen valmis taistelemaan Pohjois-Kaukasuksen säilyttämiseksi maani osana. Tämä on meidän maatamme, me olemme taistelleet sen itsellemme!” Kirjoitin Hodorkovskille avoimen kirjeen, johon hän ei kuitenkaan virallisesti vastannut.

Doku Umarov ehti sotia lähes kaksikymmentä vuotta

Pohjois-Kaukasian islamistitaistelijoiden Kavkaz Center -sivusto ilmoitti emiiri Doku Umarovin, Kaukasian emiraatin johtajan kuolemasta tiistaina. Tiedote ei tarjoa yksityiskohtia kuolemasta, siinä mainitaan vain, että Umarovista on tullut šahid eli marttyyri.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä