Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Tilastokeskus

Valitaanko Tilastokeskukselle sekä puolueeton että aikaansaapa pääjohtaja?

Hesari otsikoi vuonna 2001 kansallisen tilastovirastomme ex-pääjohtajan nimitysuutisen: "Jeskanen-Sundström sai pääjohtajan paikan pitkällä kokemuksella ja vasemmistosympatioilla

- Koko työuransa samassa pintapuolin tuntemassamme virastossa tehnyt 'melko puolueeton' aikaansaapa tilastotieteilijä olikin omiensa joukosta nousseena monin tavoin luonteva valinta veronmaksajien omistaman talon johtoon. Ja ei.

Suomi hapertuu – työikäisten määrä romahtaa

Suomi hapertuu – työikäisten määrä romahtaa

Asiantuntijat tiesivät pelätä synkkiä lukuja tänään julkistetusta väestöennusteesta. Mutta esitetyt luvut kaiketi yllättivät monet?  Antoivathan tilastonikkarit pari-kolme vuotta sitten odottamattoman positiivisia ennustearvioita.

Miten kansakunnan tilastotoimen kaikkein perustavimman suureen, väestömäärän ja rakenteen, ennustaminen voi olla näin vaikeaa? Miksei suomalainen tilasto-osaaminen pysty parempaan?

*

Ennuste 16.11.2018:

Tosi on: naisten ja miesten euron suhde on 1:1

Lokakuun 31. päivänä vietettiin niin sanottua naisten palkkapäivää, eli naisten palkat olisi tältä vuodelta jo maksettu vuosipalkaksi muutettuna. Tuo tahallisen harhaanjohtava mielikuva "perustellaan" sillä, että Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin mukaan naisten keskiansiot ovat tänä vuonna keskimäärin 83,4 prosenttia miesten keskiansioista.

Työ- ja elinkeinoministeriön entisellä kansliapäälliköllä Erkki Virtasella on vakaa käsitys yllä mainitun huuhaan todenperäisyydestä.  Virtanen kirjoittaa häpeävänsä tuota huuhaa-tulkintaa kaikkien tilastoihmisten puolesta.

Huumekaupassa satojen miljoonien markkinat

Vuodelta 2001 löytyin sinänsä mielenkiintonen juttu ja eri tilastoja(Tilastokeskus).

Jutussa pohdittiin myös että huumekauppa on jopa hiipumassa. 

Ja vaadittiin huumevalistukseen ammattimaisuutta, tämäkään ei ole kovin vahvalla pohjalla Suomessa.

Terveisiä Suomen päihdejärjestöille,

Tilastokeskus kokosi listan: 42 kovaa juttua, joissa Suomi on hyvä ellei paras

Tilastokeskus kokosi listan: 42 kovaa juttua, joissa Suomi on hyvä ellei paras

Tilastokeskus, tuo kaikkien tilastojen koti, on koonnut tutkittua tietoa siitä, mikä on Suomi, ja siten myös todellista faktaa siitä mitä on olla suomalainen. 

Tämä Tilastokeskuksen kokoama Suomen tilaa ja asemaa kansainvälisessä kentässä kuvaava lista olkoon ohjenuora Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden lähestyessä. 

Mennään juhlavuoteen tosiasiat edellä!

Hallitus pelasti inflaation korotuksillaan

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 0,5 prosenttia, kun taas syyskuussa inflaatio oli 0,4 prosenttia. Inflaation lievään nousuun vaikuttvat muun muassa ajoneuvoveron, sairaalamaksun, hammaslääkäripalkkion ja internet-maksun (ja epäilemättä myös asumiskustannusten) korotukset vuoden takaiseen verrattuna. Myös bensiini kallistui. Edellisvuoteen verrattuna eniten laskivat asuntolainojen- ja kulutusluottojen korot sekä matkapuhelinten kuluttajahinnat. 

Kaiken maailman kansliapäälliköitä

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö, Jari Gustafsson, valitteli kauppalehden kolumnissaan hallituksen työllisyystavoitteen karkaamisesta tavoittamattomiin. Hänen mielestään sama on jatkunut vaalikaudesta toiseen. Näin varmasti onkin, mutta hänen ehdottamansa lääke on myrkkyä.

Kotitaloudet köyhtyivät syksyllä 2015

 

Kotitaloudet köyhtyivät syksyllä 2015

Tilastokeskuksen hetki sitten julkaiseman tilastokatsauksen mukaan kotitalouksien rahoitusvarat vähenivät vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä (heinä-syyskuu) 5,2 miljardilla eurolla.

Samaan aikaan velat lisääntyivät 0,8 miljardia euroa.  Yhteensä kotitaloudet köyhtyivät 6 miljardia.

Näin ollen kotien nettorahoitusvarat supistuivat 4,7 % edellisestä neljänneksestä.

Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö

Tilastokeskuksen luotettavien tietojen mukaan "vuoden 2014 lopussa Suomessa oli 1 474 000 perhettä. Perheiden määrä on kasvanut 2 600 perheellä edellisestä vuodesta. Vaikka kaikkien perheiden määrä onkin hieman kasvanut, lapsiperheiden on määrä kuitenkin pienentynyt. Tämä kertoo lähinnä siitä, että perheiden täysi-ikäistyvien lasten ikäluokat ovat suurempia kuin uudet syntyvät ikäluokat. Lapsiperheitä oli 574 000. Lapsiperheeseen kuuluu vähintään yksi alle 18-vuotias lapsi.

Keitä me olemme?

Tilastokeskus on julkaisut mielenkiintoisen kyselytutkimuksen. Sen mukaan noin seitsemän prosenttia aikuisista suomalaisista on kirjoittanut "yhteiskunnallisia ja poliittisia mielipiteitä" verkkoon viime kuukausina. Tutkimuksessa on jaettu kirjoittajat iän, toiminnan, koulutusasteen, asuinpaikan kaupunkimaisuuden ja sukupuolen mukaan.

http://www.taloussanomat.fi/informaatioteknologia/2015/11/26/nyt-se-palj...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä