Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Tuomioja

Erkki Tuomiojan uran arviointini suppeasti

Erkki Tuomiojassa on kolme aikakautta ja kolme erilaista Erkki Tuomiojaa. Ensimmäinen oli se radikaali, kaiken osaava ja tietävä näsäviisas, ylemmän sosiaaliluokan varakas ja nenäkäs poju, vailla mitään kosketusta duunareihin.

Toinen on se jo eduskunnassa istunut tohtorismies, jolla laajat ulkomaan kontaktit yllättävän korkeisiin ihmisiin ja vaikutusvaltaisiin tahoihin. Tämän Erkki Tuomiojan opin 1980 -luvulla tuntemaan. Yhä hänessä oli se duunarin hienhajun pelko, lisäksi piti hieman tyhminä kaikkia, joilla ei ollut tohtoriväitöstä.

Poliitikot Venäjän asialla, turvallisuuskomitean asema uhattuna

Päivän IS julkaisi pitkästä aikaa yhden typerimmistä jutuistaan, kun politiikan höpöhöpö-toimittaja Timo Haapala arvioi puolustusministeriön yhteydessä toimivan turvallisuuskomitean asemaa jatkossa. Haapala oli kerännyt taakseen kaikki Suomen johtavat Venäjä-mielistelijät ja arvioi turvallisuuskomitean lakkauttamista realistisena vaihtoehtona. Mihin Haapala unohtui sananvapaus ja sen puolustaminen, mihin poliitikkojen touhuilujen kriittinen seuranta? 

Erkkiä hävettää, mutta mitä väliä

Suomen poliitikkojen Jurassic-Park -osastoon kuuluvaa, USA-vihalla ratsastavaa viimeistä mohikaania, dinosaurus Erkki Tuomiojaa oli kuulemma hävettänyt Niinistö-Trump -toimittajatilaisuudessa. Toimittaja oli kuulemma kysynyt Trumpilta törkeitä. Erkki-saurus alkaa olla valmis eläkkeelle ja jonkun pitäisi kertoa se hänelle suoraan.

Isot miehet horisevat

Timo Soinin, Erkki Tuomiojan ja Jaakko Iloniemen äskettäiset lausunnot pakottavat kysymään, mitä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kärkikaartin päässä oikein liikkuu.

Aloitetaan ministeri Iloniemestä, ulkopolitiikan grand old manista. Viime perjantaina hän kommentoi Kymmenen uutisissa Ruotsin Nato-selvitystä. Uutisankkuri kysyi, lisäisikö se Suomen turvallisuutta, jos Ruotsi liittyisi Natoon mutta Suomi pysyisi ulkopuolella.

Erkki Tuomiojan päiväkirjasta: Miten Suomi jallitettiin NACC:iin 1992

Erkki Tuomiojan päiväkirjasta: Miten Suomi vedettiin NACC:n "tarkkailijajäseneksi" 1992

*

Sadekesän korkeita huveja ovat kirjat.  Paksut kirjat, eritoten.  Erkki TuomiojanSiinä syntyy vielä rumihia. – Poliittiset päiväkirjat 1991-1994” on sellainen, 680 sivua.

Myönnän, että minulla oli joitakuita taka-ajatuksia, kun tartuin tähän mammuttiin – sen kansilehtikin tuo mieleen Donnerin ”Mammutin”, taitaa olla samaa kaliiberia.

Pääministerin haastattelutunti kannattaa kuunnella

Tänään kannattaa kuunnella pääministerin haastattelutunti. Mitä Stubb vastaa kun kysytään erimielisyydestä Niinistön ja Tuomiojan kanssa, joka vuodatettiin Helsingin Sanomiin. Se siitä konsensuksesta houkuttaisi sanoa, mutta eiköhän tämä erimielisyys lakaista maton alle.

Jos minulta kysyttäisiin, niin kannattaisin Stubbin ja Haglundin näkemystä, vaikka olenkin lähempänä Niinistön ja Tuomiojan ikäluokkaa, ja ymmärrän, että he arvioivat maailmaa oman ikäpolvensa kasvatuksen ja kokemuksen mukaan.

Ulkoministeri Tuomioja Venäjän mediassa

Venäjän media on eilen ja tänään julkaissut kohtalaisen laajana jakeluna Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan kirjoituksen maidemme välisistä suhteista.

Kirjoituksessaan ulkoministeri Tuomioja listaa lukuisan määrän yhteisiä hankkeita ja tavoitteita, sekä korostaa yhteistyön molemminpuolista hedelmällisyyttä.  Sikäli kuin kykenen arvioimaan teksti on erittäin asiallinen ja sellaisena varmasti paras viesti mitä täältä itään juuri nyt voidaan lähettää.  Se korostaa pitkää linjaa ja läheisten naapurimaiden yhteistyön merkitystä.

Tuomioja Moskovaan

Ulkoministeri Tuomioja käy Moskovassa kirjanjulkistamismatkalla, mutta ehkä enemmän huomiota saa se, että Tuomioja tapaa ulkoministeri Lavrovin. Huomiota voi tulla varsin monelta tasolta ja varsin monen tasoista.

Haukkojen paluu

Alunperin tämä oli kommentti Lars-Erik Wilskmanin blogiin, mutta laitan sen vielä erikseen tänne.

http://jaga.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175654-tulisiko-ulkoministerin-erota

 

Tämän hetken tietojen ja tilannekuvan mukaan tässä kävi niin, että NATO ja meikäläiset NATO-myötäilijät ajoivat Isäntämaasopimuksen käsittelyn Newportiin tietyin tarkoituksin, ja aika moni Suomessa jäi kuin ”nalli kalliolle”.

Yksi heistä oli ulkoministeri Tuomioja.

Miksi ulkoministeri Tuomioja söi sanansa isäntämaatuki -asiakirjan käsittelyssä?

Tekninen häiriö: Teksti on luettavissa paremmin jäsenneltynä kommentti-osuudessa. - Harmi, mistähän tällainen ajoittain toistuva tekstin sylttääminen oikeasti johtuu? * Joitakin näyttää kummastuttaneen se, että ulkoministeri Erkki Tuomioja otti joitain päiviä sitten eduskunnassa niin voimakkaasti pulttia kysymyksistä ja kritiikistä jotka koskivat Suomen nyt allekirjoittamaa Isäntämaatuki –sopimus yhteisymmärrysasiakirjaa NATOn kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä