Antti Rautiainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sodan kärsimykset

13.3.1940

Talvisodan päättymisestä 13.3.1940 on tänään tasan 75 vuotta. Tänä keväänä tulee kuluneeksi myös 70 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä. Suomen osalta sota päättyi Kilpisjärvellä saksalaisten vetäydyttä Norjan puolelle huhtikuun lopulla 1945 muutama päivä ennen Saksan lopullista antautumista.  Suomella on näin ollen takanaan pian 70 vuotta kestänyt yhtenäinen rauhanaika, mistä voimme olla kiitollisia. Vastaa ajanjaksoa ilman sotilaallista konfliktia, ei ole helppo löytää historiastamme.

Sarajevon laukaukset kaikuvat yhä Euroopassa

Sata vuotta sitten Sarajevon kaduilla tapahtui salamurha, jonka historiallista merkitystä eripuolilla maailmaa näin viikkoina pohditaan. Nuo laukaukset aloittivat kehityksen, joka johti ensimmäisen maailmansodan syttymiseen kuukautta myöhemmin. Sodan, jonka piti olla ohi jouluksi, mutta joka kesti neljä vuotta ja vaati arviolta kuusitoista miljoonaa kuolonuhria.

Lopulta sotilas on yksin

Armeijan riveissä palveleminen on sotilaille suuri inhimillinen tragedia. Sekä itse palveluskohteessa tapahtumien keskellä, että myös takaisin kotiin palatessa sotatoimista. Nuoret miehet laitetaan sotimaan päättäjien ja eliitin poliittisten päätösten nojalla, oman henkensä ja terveytensä uhalla.  Siksi on mielestäni tärkeää, että esimerkiksi Suomen mahdollisesta NATO-jäsenyydestä järjestetään kansanäänestys. Sillä eivät ne ole päättäjämme ja eliittimme, jotka pistetään sotien eturintamaan tykinruo'aksi.

Viimeinen sotavanki - itsenäisyysviikon henkilö

Itsenäisyysviikon teemaan ja henkeen liittyen haluan näin sivusta esitellä erään suomalaisen, jonka elämään sota löi voimakkaan leimansa ja jonka kärsimysten määrää voimme vain kuvitella.

Hän oli aivan tavallinen mies, perheellinen, 26-vuotias maalaismies, kotona vaimo ja edelliskesänä syntynyt poika.  Elämä edessä - niin kuvaannollisesti kuin käytännöllisestikin.

Mutta sitten hän joutui sotavangiksi, parhaista pyrkimyksistään huolimatta ja käskettyä tehtävää suorittaessaan. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä