*

Antti Rautiainen

Totalitarismi

Puolan juntta repii EU:ta – Maa valuu kohti diktatuuria?

Puolaa johtava kansalliskonservatiivinen Laki ja Oikeus -juntta on aikaisemmin rajoittanut maan julkisen median vapautta, nyt vuorossa on oikeuslaitoksen siirtäminen juntan kontrolliin, mikä on saanut kansan kaduille.

Torstaina Puolan parlamentin alahuoneessa meni läpi lakiesitys, joka toteutuessaan mahdollistaisi esim. maan korkeimman oikeuden jäsenten erottamisen milloin tahansa juntan toimesta.

Lakiesitys tarvitsee vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän ja presidentin allekirjoituksen, joiden voi nykyisissä olosuhteissa katsoa olevan läpihuutojuttu.

Lähde:

Aito avioliitto ja totalitarismi

Nais- ja miesparien siviiliavioliitot mahdollistanut tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö astui voimaan 1.3. Kyseisen lainsäädännöllisen muutoksen vaikutuspiiriin eivät kuulu uskonnolliset yhdyskunnat. Tällainen yhdyskunta on esimerkiksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko.

Kansalaisaloite, jonka pohjalta eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön, totesi selkeästi seuraavaa:

Saarakkalan musta lista haiskahtaa totalitarismilta

Perussuomalaisten kansanedustajan Vesa-Matti Saarakkalan maaliskuun loppupuolella virallisilla sivuillaan julkaisema ”homorummutus”-kirjoitus on noussut viime päivinä otsikoihin. Kirjoituksessa Saarakkala ottaa hampaisiinsa homojen oikeuksia tasa-arvoisen avioliittolain ympärillä käydyn yhteiskunnallisen keskustelun yhteydessä puolustaneet yritykset ja yhteisöt, joita tulee ”tarkkailla”. Saarakkala esittää kirjoituksessa niin sanotun mustan listan, joka on mittava.

Kaikuja Natsi-Saksasta

Poliisi, suojelupoliisi sekä puolustusvoimat haluavat laajentaa urkintaoikeuksiaan. He haluavat oikeuden lukea epäillyn sähköpostit ja paperiset postit sekä käydä tutkimassa työpaikoilla tai epäillyn vierailemassa hotellihuoneessa millaisia askereita siellä mahdollinen "terroristi" suorittaa. Vaikka keppihevosena esitetään kansallista turvallisuutta vakavasti vaarantavat uhat, en epäile etteikö poliisia himottaisi käyttää tätä aivan tavanomaisten rikosten selvittämiseen. Ja ihan omaa uteliaisuuttaan tyydyttääkseen.

Puheenvuoron ideologinen sensuuri iski

"Olet saanut varoituksen asiattomasta sisällöstä Uuden Suomen blogipalveluissa.

Populismista yksinvaltaan

Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit lupaamalla tehdä Amerikan suureksi jälleen. Virkaan astuttuaan presidentti joutuu vastaamaan lupauksensa toteutumisesta muun muassa voimistuvan talouskasvun ja paranevan työllisyyskehityksen muodossa. Todellisuudessa presidentin esittämät ratkaisut jarruttavat kuitenkin pahasti maan kehitystä, ja ikävä totuus paljastuu äänestäjille ennemmin tai myöhemmin.

Trumpin toiminta on uhka demokratialle

Oliko Donald Trumpin eilisellä esiintymisellä Floridassa sekä USA:n varapresidentin ja ministerien lähes samanaikaisilla esiintymisillä Euroopassa mitään tekemistä toistensa kanssa? Ei, vaikka periaatteessa kaikkien pitäisi edustaa yhtä ja samaa hallintoa.

Totalitarismin paluu?

Luin vuodenvaihteessa Hannah Arendtin 1940-luvun lopulla julkaiseman klassikon Totalitarismin synty. Kirjoittaja erittelee teoksen varhainen ilmestymisajankohta huomioon ottaen hämmästyttävän syvällisesti Hitlerin Saksan ja Stalinin Venäjän valtaregiimejä ja niiden syntyyn vaikuttaneita eurooppalaisen kulttuurin pidemmän ajan kehityspiirteitä. Samalla kirja on pelottavan ajankohtainen pakottaessaan meidät kysymään, kuinka lähellä olemme jo uutta totalitarismin aikaa.

Mitä on totalitarismi?

Luovasta työstä

Aamulehti tuo esiin tuoreessa mielipidekirjoituksessaan (17.11.2016) seuraavan epäkohdan. Jutun kirjoittaja, toimittaja ja äiti oli kaksi vuotta lasten kanssa kotona. Tämän jälkeen hän päätti palata työelämään ja ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi. Hän etsi kirjoitustöitä aktiivisesti ja sai myytyä yhden työn. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä