Antti Rautiainen

Kulttuuri

Guggenheimin maagiset mustat kuutiot

Guggenheim-museon uusin rahoitusehdotus on Helsingin kaupunginhallituksen käsiteltävänä jo maanantaina. Siksi on ajankohtaista peräänkuuluttaa järjen käyttöä Helsingin päättäjiltä. Guggenheim Helsinki Tukisäätiön täysin pokkana esittelemä 550 000 kävijän vuotuinen turistiodotus luo täysin epärealistisia mielikuvia museon vaikutuksesta Helsingin talouteen. Ollaanko tässä nyt sortumassa populistiseen johdatteluun asiallisen päätöksenteon sijaan?

Huumoriviihdettä radioon!

Ihmisarvon kunnioittaminen on yllättävän vaikeaa, kun tehdään huumoriviihdettä radioon. Näin voisi sanoa ainakin mediakonserni Sanoman historiaa Julkisen sanan neuvoston päätöksistä tutkiessa.

Voisiko Guggenheim-näyttelyt pitää Kiasmassa?

 

Tuskin oli Olli Rehn ehtinyt tarjota Guggenheim-museon rahoittamiseksi valtion tukea 40 milj. €, kun Timo Soini tyrmäsi ehdotuksen. Hankkeen tukisäätiön mukaan julkisen investoinnin ajatellaan tuottavan itsensä takaisin 5-6 vuodessa. Tämä ja muut laskelmat perustuvat hankkeen epäsuoriin ulkoisvaikutuksiin, arvioihin matkailijoiden määrän lisääntymisestä Helsingissä ja tähän liittyviin verohyötyihin.

Uuden Suomen seuraaminen mobiililaitteilla

Aina toisinaan tänne meille toimitukseen tulee uteluita siitä, että mistäköhän Uuden Suomen mobiilisovelluksen voi ladata kännykälle tai tabletille. Yksinkertainen vastaus on, että sitä ei voi ladata mistään, koska sitä ei ole olemassa – ainakaan toistaiseksi.

Sijoittajagurujen vinkeistä tuli suomalainen kirjahitti

Akateemisen kirjakaupan ja kirjoihin erikoistuneen verkkokauppa Adlibriksen myyntilistoilla on keikkunut elokuun alkuviikoilla hieman yllättäen suomalainen, sijoittamiseen erikoistunut tietokirja Sijoita kuin guru.

Kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen ja osakestrategi Jukka Oksaharjun kirjoittama kirja julkaistiin virallisesti vasta tänään, mutta kirjoittajat neuvottelevat parhaillaan jo kolmannen painoksen ottamisesta, mikä nostaisi painettujen kappaleiden määrän yli kymmeneen tuhanteen.

Lisätty todellisuus: ”Hauska tutustua, vaikka tiedänkin sinusta jo kaiken”

Pokémon Go on ensimmäinen pankin räjäyttänyt lisätyn todellisuuden sovellus. Google toi puolestaan jo muutamia vuosia sitten markkinoille Google Glassin eli teknologiaa hyödyntävät silmälasit, jotka lisäävät tietoa käyttäjän näkökenttään ympäristöstä. Google Glass ei koskaan yleistynyt, koska tuotteen ulkonäkö oli liian huomiota herättävä. Ennemmin tai myöhemmin markkinoille tulevat kuitenkin aivan tavallisten silmälasien ja aurinkolasien näköiset teknologialasit.

Kulttuurin tekemiselle tiloja

Rovaniemellä on kaatumassa päälle vapaan kulttuurin ammattilaisten ja harrastajien tilakysymykset. Heidän keskeisimpänä toimitilanaan ollut Ylioppilaskunnan omistama Valistustaloon puretaan kesällä. Vastaavassa käytössä ollut Työväentalo on jo purettu ja Koskikadun – Kairatien risteyksessä oleva bänditoiminnan kehtona toiminut kiinteistö on purkusuunnitelmien kohteena. Mistä löydetään tilalle riittävät ja asiallisella paikalla sijaitsevat uudet tilat.

Kukas sitten siivoaa?

Raamatun ehdottomasti ärsyttävin kohta on tarina Martasta ja Mariasta.

Siinä Marttaa harmittaa, että Maria lusmuilee opetuslasten kanssa kuuntelemassa Jeesusta ja jättää vieraslaumasta huolehtimisen siskolleen. Yllättäen Jeesus asettuu Marian puolelle:

”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.”

Ihan hyvä aika olla nainen ja pelialalla

Saara Huttusen Huono aika olla nainen -kirjoitukselle vastineeksi listaa naisista, joista kannattaisi puhua, kun puhutaan naisista pelialalla:

Carol Shawia pidetään ensimmäisenä naisvideopelisuunnittelijana tehtyään julkaisemattoman Polo pelin vuonna 1978 ja julkaistun 3-D Tic-Tac-Toe pelin vuonna 1979. Activisionilla hän ohjelmoi parhaiten tunnetun pelinsä River Raidin.

Huono aika olla nainen

Suomalainen media on viimepäivät jauhanut käytetyistä ja uusista lastenrattaista, mutta huomioni on kiinnittänyt verkossa puhuttavat aiheet: Zoe Quinnin ajojahti eli "Quinnspiracy", Feminist frequency-sivuston Anita Sarkeesianin uhkailu ja kotoa-ajo, ja The Fappening eli Jennifer Law

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä